Tipy na víkend: deskovky v Brně, Wiesnerovy vily nebo ochutnávka mladých vín

Poslední lednový víkend nabízí akce všeho druhu – od hraní deskových her, přes ukázku historické vojenské techniky v akci až po košt kysaného zelí.

Procházka Masarykovou čtvrtí se zaměřením na Wiesnerovy vily

  • 26. ledna, Brno

Trasa procházky je zaměřena na vily postavené pro bohaté průmyslníky dle projektů jednoho z nejlepších brněnských meziválečných architektů, který se narodil před 130 lety – Ernsta Wiesnera. Společně s průvodcem se vydáte na trasu zahájenou u největší vilové Wiesnerovy realizace – vily Stiassni. Podorbnosti najdete tady.

Brnohraní v Tržnici

  • 24. – 25. ledna, Tržnice na Zelném trhu, Brno

Akce pořádaná fanoušky deskových her pro všechny, kdo mají chuť si nějakou deskovou či karetní hru vyzkoušet. Hrát se bude v pátek od 15-21 a v sobotu od 9-21 hodin, přijít může skutečně každý.

ZeloFest – košt kysaného zelí v Pohořelicích

  • 25. ledna, Pohořelice

Smyslem soutěže, která je pořádána nadšenci a dobrovolníky, je vyzdvihnout a více zpopularizovat kysané zelí, které je svým způsobem součástí Moravy a patří k naší tradici. Rozhodně si skvěle pochutnáte a dobře se pobavíte u dobrého vína a lidové muziky.

13. ročník ochutnávky mladých vín z Miroslavska

  • 25. ledna od 16 hod, KD Miroslav

13. ročník ochutnávky mladých vín z Miroslavska se koná v kulturním domě v Miroslavi. Kromě ochutnávky se můžete těšit na místní občerstvení a zábavu u cimbálové muziky Denár.

Zimní bitva Markland ve Skalici nad Svitavou – zima 1945: ofenziva na Visle

  • 25. ledna, Skalice nad Svitavou

Nejen příznivci vojenské historie jsou zváni na bojovou ukázku za použití lehké i těžké techniky a mnoha druhů historických originálních zbraní. Uvidíte historickou vojenskou techniku v akci, vojenské jednotky v dobových uniformách, množství pyrotechniky a scénář, který vás vtáhne přímo do děje událostí v roce 1945. Zároveň se bude konat také Military burza. Nebude chybět ani ochutnávka dobové vojenské kuchyně. Více informací najdete zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.