Těstovinové hnízdo s masovou náplní. Vynikající rychlovka
I když je to opravdová „rychlovka“ , neznamená, že bychom jídlo nějak ošidili. Naopak. Vždyť maso, zelenina, těstoviny, to je kombinace, která nezklame. V krátkém čase vykouzlíme z málo surovin velkou dobrotu.
- 400 g libového vepřového masa (kýta, plecko)
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 cibule
- 1 menší pórek
- 1 větší kapie (může být i nakládaná)
- 1 pálivá paprička (podle chuti)
- 1 lžička kořenící směsi na vepřové maso nebo jiná oblíbená směs
- worchesterská omáčka
- mletý pepř, sůl
- 450 g suchých těstovin – široké nudle
- 1 lžíce másla
- 70 g parmezánu
- svazek petrželky
- trochu ořechů na posypání (pistácie, vlašské ořechy, lískové oříšky, buráky)
- sůl
Očistěné maso nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky, papriky na proužky, pórek na kolečka. V rozpáleném tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme maso a chvíli ho restujeme. Pak osolíme, okořeníme a mírně podlijeme vodou. Když je maso téměř měkké, to trvá jen pár minut, přidáme nakrájenou zeleninu a krátce podusíme. Zelenina nesmí být příliš měkká, rozvařená už vůbec ne! Nakonec dochutíme worchesterskou omáčkou. Promícháme a stáhneme z tepelného zdroje.
Těstoviny uvaříme podle návodu. Uvařené slijeme, vmícháme máslo, nahrubo nastrouhaný sýr a najemno nakrájenou petrželku. Dobře promícháme. Na talíři nebo v misce vytvoříme z těstovin „hnízdo“ a do jeho středu vkusně upravíme masovou směs. Na závěr posypeme těstoviny nahrubo nasekanými ořechy. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.