Teplejší podnebí je pro moravská vína přínosem. Jsou konkurenceschopné i v zahraničních soutěžích, tvrdí organizátor výstavy vín

19. únor 2024

Miroslav Musil je ve vinařských kruzích uznávanou kapacitou – stojí za organizací letošní 46. Jihomoravské regionální výstavy vín, která se uskuteční 2. března v brněnském Rubínu. Letos budou mít zájemci možnost ochutnat na 600 vzorků vín nejen z Moravy, ale také ze Slovenska, Rakouska, Itálie či Španělska.

Moravská vína přitom těm zahraničním velmi zdatně konkurují. Klimatické změny a teplejší podnebí jsou pro moravská vína podle Musila přínosem v podobě vyššího obsahu cukru a fyziologické zralosti. Vinaři tak mají k dispozici kvalitnější výchozí materiál a víno z něj vyrobené je konkurenceschopné i v zahraničních soutěžích. Na výstavě se vedle sebe objeví vína registrovaných i neregistrovaných vinařů, přičemž i u těch neregistrovaných pozoruje Miroslav Musil zlepšující se kvalitu, mnohdy srovnatelnou s produkcí profesionálních vinařství.

Miroslav Musil

Do výroby vína promlouvají i nové trendy: „Upouští se od intenzivního používání průmyslových hnojiv,“ uvádí Musil jeden z příkladů. Profesionální vinařství podle něj mají větší snahu přistupovat k ošetřování vinic z pohledu ekologických postupů. Více zapojují přirozené nepřátele škůdců a kladou důraz i na zpracování odpadních produktů. Například kysličníku uhličitého, který vzniká při kvašení. Tento lze následně použít pro výrobu frizzante vín nebo aromatizovaných nealkoholických nápojů.

Prosazuje se také kompostování listů vinné révy místo spalování a následné využití kompostu ve vinohradu. K tomu lze využít i matoliny, tedy zbytkový produkt po vylisování hroznů.

Spustit audio

Související