Téměř vymřelá tradice ožívá. Průvod královniček prošel o víkendu Veletinami na Uherskobrodsku

11. červen 2019

Naši předkové dodržovali spoustu rituálů, kterými si chtěli naklonit přírodu. Na svátek Letnic i dosud na několika místech v republice vycházejí do ulic průvody děvčat.

Podle staré tradice na Svatodušní svátky obcházejí takzvané královničky za zpěvu vesnici. Královnička je ustrojená v bílém kroji. V tomto díle rozhlasového cyklu Slovácký rok se do jednoho takového průvodu připojíme.

Děvčata vypravují od obecního úřadu jejich maminky. Letos mají obchůzku na starosti 14leté žákyně 8. třídy. Královnička chodí do 3. třídy a má krátce po prvním svatém přijímání.

Průvod královniček ve Veletinách na Uherskobrodsku

„Pamatuji si babičku Evičky, co chodí za královničku, když ona chodila, nosila děvčata mařenu a nové leto. Měly těch 14 roků, já jsem musela mít nějakých pět šest roků, jsem chodila v průvodu,“ zavzpomínala teta jednoho z děvčat. Ta se mezitím rozdělila na dvě skupiny, aby stihla navštívit každou domácnost v obci. Královničky chodí dům od domu, a jak říká jedna z nich, občas se stává, že jim lidé neotevřou.

Královničko králová, tu ťa král volá, abys k němu přišla a nebyla pyšná, jako já sama, jako já sama. Posel zpravoval, sobě oznamoval. Zeleného vínka, zlatého prstýnka na stole nechal, na stole nechal…

Průvod královniček ve Veletinách na Uherskobrodsku

Naopak někteří o tradici královniček vůbec nevědí. „Já jsem ráda, že vás vidím, ale já nejsem odsud z jižní Moravy, a tak jsem překvapená pojmem královničky,“ říká jedna z obyvatel Veletin. „I v 83 letech se člověk se učí pořád,“ dodává.

Královničky obchází na jihu Moravy ještě také ve Svatobořicích-Mistříně nebo v Blatničce.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka