Sylva Knedlová má za sebou 70 let učitelské praxe, i v 90 letech stále učí

4. leden 2024

Rodačka ze Zlína Sylva Knedlová má svůj zápis v České knize rekordů. Získala titul - učitelka s nejdéle provozovanou praxí. Svou milovanou profesi vykonává už 70 let.

Sylva Knedlová je výjimečná dáma s neuvěřitelnou vitalitou a silným životním příběhem. Nedávno oslavila 90. narozeniny a přijala pozvání Českého rozhlasu k rozhovoru.

Už 70 let je učitelkou tělocviku a češtiny, a i nyní stale učí. První žáčky měla v roce 1953, takže tito jsou už v důchodu. „Děcka mě nabíjejí, to je fakt. O prázdninách jsem trochu nervní,“ říká v závěru povídání, ve kterém prozrazuje mnohdy až neuvěřitelné zážitky a příhody ze svého života.

Dozvíte se například, že za Baťů dělala pro firmu dětskou modelku, že trénovala s Emilem Zátopkem a lidé si ji občas pletli s Danou Zátopkovou. Vzpomíná také na své sourozence, těžké období války i na svou trnitou cestu k učitelské profesi.

S mnoha generacemi žáků milovanou učitelkou Sylvou Knedlovou, v jejíž šlépějích pokračují dcera, dvě vnučky i neteř, si povídala moderátorka Jarka Barboříková. Poslechněte si celý rozhovor nabitý silnými příběhy, zkušenostmi a životní modrostí.

Spustit audio

Související