Svatomartinská husa je tradice, která chutná dodnes

Češi si pochutnávají na pečených husách stále častěji. A nejen 11. listopadu. Také počet hus chovaných na farmách se každoročně zvyšuje. A lidé jsou ochotní si připlatit za kvalitu bez chemie. Pětikilová husa chovaná na české farmě a krmená kvalitní potravou přijde asi na tisícovku.

Spojitost svatého Martina a hus najdeme hned ve dvou legendách. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda říká, že se Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kejháním prozradily.

Svátek sv. Martina

Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy. Víte, že rozdělování husího masa mělo své pořadí? Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. A využila se i kůže z husích nohou. Ta se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka.

Husy na pekáči a současnost

Svatý Martin u nás znamená i svatomartinskou husou na pekáči. Nejlepší pro husy je co největší přírodní výběh, kde roste dostatek zeleného lupení. Dobré je husy vyhánět na pastvu na louky každý den. Husy se prý vždy vrátí spořádaně domů. Kromě zelené potravy se krmí obilným zrnem, kukuřicí, šrotem nebo uvařenými bramborami. Mají rády vodu. Jedná se přece o vodní ptactvo.

Vykrmené husy

Chov hus u nás má tradici. Možná, že si i vy vzpomínáte na dětství u babičky a na to, jak cpala husám do krku šišky, někde zvané i šlejšky. Husy se takto násilím přikrmovaly. Nacpaly se do bedny, aby nemohly mít žádný pohyb a buď se jim rvaly do krku šišky (válečky upečené z kukuřičného šrotu), nebo se jim přímo do krku speciálním mlýnkem cpal kukuřičný šrot či semena kukuřice. Husa během měsíce výrazně přibrala. Tyto metody se u nás dnes už nepraktikují.

Husí farma Živanice - husy jdou na pastvu

Jak dlouho zraje husa na pekáč?

Podle chovatele hus ze Živanic Ludvíka Hromádka je to zhruba 5 až 6 měsíců. Housata se rodí od března do května. Chov hus je náročnější než u kachen. Housata jsou náchylnější na prochladnutí. Nejlepší husy jsou vykrmené do váhy čtyř, maximálně pěti kilogramů. Těžší husy bývají už příliš tučné.

Nejlepší husa

Podle předsedy svazu chovatelů Holice Ladislava Kašpara je to husa česká. Plemeno, které má u nás tradici a nechybí na žádné chovatelské výstavě. Českou husu chovají spíše drobní chovatelé na svých hospodářstvích. Pro větší chovy je určená tzv. novohradská husa - hybridní plemeno šlechtěné pro větší chovy v Nových Hradech.

Krmení - kukuřičný šrot

Husí speciality

Vyhlášenou husí specialitou jsou husí játra naložená do husího tuku. Trvanlivé výživné jídlo. Dávalo se i vojákům na cestu z domova, když rukovali do první světové války.

Zajímavost na závěr

Husy dokážou i hlídat. Vždyť podle další legendy zachránily Řím. Svým hlasitým kejháním prozradily tichý přepad vetřelců. Houser je poměrně bojovný a klidně zaútočí. Husy se nedají zahanbit a přidají se k útoku.

Husí pochod

Jak správně upéct husu:

1) Husu den před pečením řádně nasolte a okmínujte zvenku i zevnitř. Nechte přes noc v chladu odpočívat.

Maso krásně zkřehne a provoní se kmínem (přidáte-li suché lístky pelyňku, podpoří se trávení tučnějšího husího masa). Pak už jen stačí vložit do útrob hrušky a jablka (případně švestky – i sušené). Přidané ovoce ji ochutí a také udržuje správnou vlhkost při pečení.

2) Z chladu rovnou do trouby husa nesmí. Aby maso nezažilo teplotní šok, nechte husu dvě až tři hodiny před pečením čekat při pokojové teplotě.

3) Pečte ji zakrytou pomalu (klidně až 7 hodin) a při nízké teplotě (od 100 do 130 °C). Během pečení ji několikrát otočte, aby se pekla z obou stran. Teprve na posledních zhruba 20 minut nechte husu dopéct odkrytou, aby se na ní utvořila lahodná, dozlatova křupavá kůrčička.

4) Během pečení průběžně odebírejte vypečené sádlo (má mnohočetné následné použití) a přelévejte husu často výpekem. Maso se nesmí vysušit!

autor: jsl