Svatoanenská nemocnice v Brně zahájila zkušební provoz pěstírny léčebného konopí

22. červenec 2021

Fakultní nemocnice u Svaté Anny v Brně začala zkušebně pěstovat léčebné konopí. Nemocnice se tak stala prvním zdravotnickým zařízením v Česku s vlastní pěstírnou. Vybudovat ji stálo asi dva miliony korun. Urychlí tak postupy výzkumu.

„My jsme schopni propojovat poznatky z výzkumu pro péči u pacientů. Ta translace výzkumných poznatků k léčbě pacientů je u nás mimořádně krátká právě tou bezprostřední přítomností výzkumných týmů a jejich spolupráce,“ říká ředitel Mezinárodního centra klinického výzkumu svatoanenské nemocnice Pavel Iványi.

Dříve měla nemocnice zájem na pěstování konopí pro výzkumné účely spolupracovat se zahraničním partnerem. „Jednání se vlekla, nebylo to ideální. Začali jsme uvažovat o tom, že by bylo lepší vybudovat pěstírnu ve vlastní režii,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák. Splnění schvalovacích podmínek nebylo pro nemocnici jednoduché.

Pěstírna je na utajeném místě. Nemocnice má speciální povolení k zacházení s rostlinami s vysokým obsahem THC. „Vypěstované konopí musí být ve farmaceutické kvalitě. V žádném případě nesmí dojít například k zavlečení infekce zvenčí. Pracovníci musí dodržovat přísná hygienická opatření,“ uvedl vedoucí Klinicko-farmakologické jednotky Mezinárodního centra klinického výzkumu nemocnice Václav Trojan.

autor: Lenka Švejdová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související