Konopí umí zázraky. Pěstování se ale nemusí vyplatit

7. srpen 2020

Říká se o ní, že je startovací drogou, na druhou stranu člověku dokáže také pomoci. Jaké jsou pozitivní účinky marihuany, tedy konopí na lidské zdraví?

Jaká úskalí jeho užívání a pěstování přináší? To nám vysvětlil místopředseda spolku Legalizace.cz a šéfredaktor časopisu Konopí Lukáš Hurt.

„Slovo marihuana pochází z doby prohibice, která začala v Americe ve 30. letech, je to pejorativní a hanlivé označení. Člověk, který říká marihuana, už k ní má většinou vybudovaný negativní vztah. Přitom konopí s námi bylo tisíce let a využívalo se k léčbě, k potravě, oblékání. Je to škoda, když ho člověk vnímá negativně,“ říká Lukáš Hurt.

Konopí budí vášně především kvůli obsahu tetrahydrokanabinolu (THC), což je asi nejznámější a nejproblematičtější složka. „Má psychoaktivní, omamující účinky, kdy způsobuje změnu vědomí, a proto je konopí zakázané. Přitom dnes už víme, že v konopí se nachází dalších 144 kanabinoidů a dále více než tisíc aktivních látek, které mají léčivý potenciál, nebo nějak interagují s lidským tělem,“ vysvětluje Lukáš Hurt. V současné době se asi nejvíc hovoří o kanabidiolu (CBD), jehož léčivý potenciál je ohromný a to vše bez toho, aby byl psychoaktivní.

Konopí jako lék

Stát po dlouhé době uznal konopí jako léčivo, i tak ale jeho použití podléhá přísným regulím. Provádějící právní předpis stanoví, že maximální množství vydaného konopí pro jednoho pacienta na období jednoho měsíce je 180 g.

„Oficiálně se používá na nějakých deset stavů a diagnóz. Patří tam spasticita u roztroušené sklerózy, chronická bolest, vedlejší efekty při léčbě chemoterapií, různé neurologické problémy, třeba u parkinsoniků, těch indikací je dlouhá řada,“ říká Lukáš Hurt. Z toho důvodu konopí nepředepisuje praktický lékař, ale specialista, který léčí dané indikace.

Čtěte také

Výhodou konopí je i to, že jde o přírodní lék. „I když to člověk přežene s dávkou, tak se mu může maximálně udělat špatně. Nikdy nebyl prokázán případ, že by se konopím někdo předávkoval, což u spousty běžných léku neplatí,“ říká Hurt a výhody proti syntetickým lékům potvrzuje i pacient Ondřej Novák, který konopím mírní bolesti vyvolané svým onemocněním: „Rozdíl je v tom, že konopí z vaporizéru má okamžitý účinek. Syntetické léky mi zabírají třeba po půl hodině.“

Pozitivní zlom

Pacient má od 1. 1. 2020 nárok na úhradu 90 % ceny individuálně připravovaného léčebného přípravku pro konečného spotřebitele u 30 g konopí pro léčebné použití. „Díky tomu posledního půl roku začalo přibývat pacientů, vydaného konopí i lékařů, kteří ho předepisují. Když se ale porovnáme se státy jako je Kanada nebo Izrael, které mají léčebné konopí legální o něco déle než my, tak mají v přepočtu na počet obyvatel dvacetkrát, třicetkrát více pacientů než my,“ dodává Lukáš Hurt.

„Konopí se užívá dvěma základními způsoby. Sušené květy se vaporizují. Člověk inhaluje výpary ze sušeného konopí. Při vaporizaci nevzniká kouř, takže to není škodlivé jako kouření. Ještě oblíbenější jsou tobolky, které připravují v lékárně a pacient je pak polyká. Podle lékařů naprostá většina pacientů preferuje právě tobolky,“ popisuje Lukáš Hurt.

Léčebné konopí. Lékovka s pěti gramy

O něco složitější je to s mastmi: „Ty zatím nejsou v našem lékopisu uvedeny. V lékárně ji umí připravit, ale dokud masti nebudou uvedené v lékopisu, tak je přichystat nemůžou. V tuto chvíli vám maximálně můžou neoficiálně poradit, abyste si tu mastičku ze sušiny udělal sám.“ Tam už se ale dostáváme na hranu zákona. „Pacient, který s mastí nakládá, ji nemůže dát nikomu dalšímu. Ve chvíli, kdy si někdo vyrobí mastičku a dá ji třeba babičce, tak už by mohl mít teoreticky problém.“

Pěstování konopí

V Čechách si člověk může vypěstovat odrůdy konopí, které mají do 0,3 % obsahu THC, což je takzvané technické konopí, které se pěstuje převážně pro zemědělské účely. Na ploše větší než 100 metrů čtverečných podléhá ohlášení. Podle Lukáše Hurta lze i toto konopí použít k léčebným účelům, ale platí většinou to, že konopí z lékáren má větší obsah THC a díky tomu je terapeutický potenciál širší. A Ondřej Novák doplňuje: „Pacient si v lékárně může vybrat z několika druhů konopí. Jedno obsahuje více THC, další odrůda má více CBD. Někomu psychoaktivní kanabinoid nedělá dobře, a někomu vyhovuje, když to je půl na půl.“

Pozor, kde nakupujete

„První krok je sehnat si certifikovaná semena technického konopí. Většina lidí ale semínka kupuje v různých obchodech, nebo v zahraničí a to jsou klasická semena, která obsahují THC. To už se pak vystavujete postihu,“ varuje Hurt a vyvrací některé zažité omyly spojené s pěstování necertifikovaných odrůd: „Do pěti rostlin je to přestupek, nad pět rostlin jde o trestný čin. Ale ve chvíli, kdy máte třeba jen tři rostlinky, a začnete sklízet, už vyrábíte drogu a dostáváte se do trestného činu automaticky.“

Ze států, které legalizovaly konopí v uplynulých deseti letech, přicházejí vesměs pozitivní ohlasy. V první řadě legalizací ztratilo konopí na atraktivitě a přestalo být lákavým zakázaným ovocem. „Kanada, Uruguay, pak je tam 11 států amerických. Všichni mají různé systémy, kdy třeba zakazují reklamu. Mě se nejvíc zamlouvá model z Colorada. Lidé, politici i policisté jsou s tím spokojení. Je tam regulovaný trh, takže člověk si založí prodejnu, pěstírnu, pak prodává konopí. Samozřejmě musí žádat občanku, jako u alkoholu. A zároveň má možnost vypěstovat si 4 rostliny pro svoji potřebu,“ chválí si zahraniční modely legalizace Lukáš Hurt.

Spustit audio

Související