Svatá vinice, roháček, zarážání hory a Moravští Charváti – to je Mikulov, Pálava a Pálavské vinobraní!

2. září 2023

Víte, co je zarážání hory, kde leží Svatá vinice, co je to roháček a kdo jsou Moravští Charváti? Pokud to chcete zjistit, měli byste se vypravit do Mikulova na Pálavské vinobraní.

Mikulov je centrem Pálavy a vyniká nejen malebnou krajinou připomínající Toskánsko, ale také vínem, jehož chuť se liší na základě rozdílného podloží. A s vínem a vinařstvím souvisí jak většina starodávných obřadů a rituálů, tak písní, které lze v Mikulově slyšet nejen na vinobraní.

V Mikulově stále existují i vinaři, kteří se o révu starají stejně jako naši dávní předkové: zcela přírodně, bez chemie a s láskou. Například Petr Marcinčák využívá jak zkušeností svých otců a dědů, tak principů biodynamiky.

A přímo v Mikulově se lze setkat i s prapotomky Moravských Charvátů, kteří se na jižní Moravě usadili už v 16. století. Jejich lidové zvykosloví a písně udržuje v Mikulově soubor Pálava, který udržuje archaické vinařské zvyky, jako je tzv. zarážání hory.

V Mikulově s folklórním souborem Pálava a vinařem Petrem Marcinčákem za zvuků souboru Pálava, Gajdošské muziky souboru Pálava a souboru Břeclavan natáčela Markéta Ševčíková.

Spustit audio