Stovky borovic a modřínů uschly v rezervaci Kamenný vrch v Brně. Lesníci je začínají odklízet

16. duben 2019 13:29

Lesníci budou muset v lokalitě pokácet asi tisícovku stromů. Začít by měli už letos v létě.

Stovky borovic a modřínů uschly v rezervaci Kamenný vrch v Brně

V rezervaci Kamenný vrch v Brně uschly stovky stromů. Sdružení Rezekvítek, které se o lokalitu stará, rozmístilo v lese tabulky s výstrahou před padajícími stromy. Vstup do něj je tak pouze na vlastní nebezpečí. Lesníci postupně odstraňují nejnebezpečnější stromy. Hlavní část těžby ale začne až v létě. Ekologové budou chtít v dalších měsících les obnovit.

„Průběžně ty stromy, které jsou buď nahnuté nebo spadlé, kácíme. Kamenný vrch je specifická rezervace, v běžné přírodní rezervaci bychom klidně tyto borovice mohli nechat vlastnímu osudu, ať to popadá, ale tady jsme opravdu v místě, které je hodně navštěvované,“ popisuje ekolog Rezekvítku Vilém Jurek.

Když se podíváme do korunového patra celého lesa, tak je hodně proschlé. „Tady je nízký půdní horizont, pod třiceti centimetry už se nachází pevná skála a to je vlastně problematické pro prorůstání kořenů, takže tady ty půdy jsou vysychavé,“ říká Jurek.

Tady to jde ruku v ruce se suchem a s podkůrním hmyzem, který tady řádí.
Vilém Jurek, ekolog Rezekvítku

Jaký je osud Kamenného vrchu, co se týče stromů?

„V podrostu už se tady klube malá generace stromů, s tím bychom si chtěli v uvozovkách pohrávat a chtěli bychom vytvořit ten les nový, ale trošku smysluplnější, nebude to tak hustý a zapojený les, mezi tím podrostem se bude dát běžně chodit, takže budou tam i cestičky,“ vysvětluje situaci na Kamenném vrchu ekolog Vilém Jurek.

Lesníci budou muset pokácet zhruba tisíc stromů. Začít by měli v létě.

autor: tip
Spustit audio

Související