Stávka: kam se obrátit pro potvrzení do práce a které vlaky posílí

Jak se omluvit v práci nebo ve škole, pokud se do ní kvůli zítřejší stávce řidičů autobusů nedostanete? A jak se situace okolo stávky vyvíjí? Zjišťoval to náš reportér.

Zítřejší stávka řidičů autobusů neznamená automatickou omluvenku v práci. Na jižní Moravě budou podle aktuálních informací protestovat řidiči pěti firem, hlavně na Vyškovsku, Kyjovsku a Břeclavsku.

Lidé tam musí počítat s tím, že autobusy na některých místech vůbec nepojedou. Do práce se proto musí dopravit vlastními silami. Názor odborářů nezměnilo ani nedávno prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD, který dnes vládě navrhne uvolnit z rozpočtové rezervy navýšení platu řidičů autobusů.

„Zaměstnanec se samozřejmě musí omluvit a dohodnout se se svým zaměstnavatelem. Do práce nemusí přijít v případě, že dojde ke zpoždění hromadných dopravních prostředků a že dojde k nepředvídanému přerušení dopravních prostředků, což v případě stávky, která je předem ohlášená, není ten správný případ. A samozřejmě to případné volno by bylo neplacené,“ vysvětluje Dagmar Berková, vedoucí právního oddělení z brněnské pobočky inspektorátu práce.

Vzhledem k tomu, že počty stávkujících řidičů se neustále mění, může se cestující dostat i do nepředvídatelné situace. Tedy, že na zastávku ráno nepřijede autobus, se kterým ještě v noci počítal. I v takovém případě se musí v zaměstnání omluvit.

„A záleží na zaměstnavateli, jak moc bude požadovat nějakou omluvu, to znamená, že zaměstnavatel může požadovat i to, aby se zaměstnanec dostavil k autodopravci a vyžádal si od něj potvrzení,“ dodává Berková.

V Jihomoravském kraji je vydává tato potvrzení koordinátor integrovaného dopravního systému, firma Kordis. Jak postupovat radí mluvčí společnosti Květoslav Havlík: „V případě, že cestující budou potřebovat potvrzení pro zaměstnavatele nebo škodu, o tom, že nebyl nějaký spoj vykonán, je potřeba se obrátit na naši společnost KORDIS JMK, na e-mail info@kordis-jmk.cz. A my jim tato potvrzení v elektronické podobě vydáme.“

Vedení Jihomoravského kraje vyzvalo všechny školy v regionu, aby tolerovaly případné absence dětí. Ty, které nepřijdou, musí omluvit rodiče, potvrzuje Pavel Vyhňák, ředitel Základní školy ve Šlapanicích, kam dojíždí zhruba třetina ze sedmi set žáků.

Kraj nechá prověřit zákonnost stávky

O zákonný aspekt stávky se zajímá vedení Jihomoravského kraje. Hejtmanství se dnes obrátí na Krajské státní zastupitelství v Brně. Odborový svaz dopravy podle kraje odůvodnil stávku problémy s vyplácením mezd řidičům. Důvody odborářů z jihomoravských firem se ale podle mluvčí kraje Moniky Brindzákové liší.

„Jednotlivé odborové organizace uvádějí různé důvody ke stávce. Kraj se rozhodl chránit svoje zájmy a rozhodl se podat prošetření zákonnosti vyhlášení a konání stávky ke Krajskému státnímu zastupitelství v Brně,“ vysvětlila mluvčí.

S posilami pomohou České dráhy

Hejtmanství a Kordis jednají s dalšími soukromými dopravci, jestli jim poskytnou řidiče a autobusy, hlavně na trase Brno-Vyškov. O další posilu se postarají České dráhy. Posílí kapacitu vlakových souprav o celkem víc než padesát vagonů do všech směrů. Zároveň vypraví mimořádný vlak R12 z Vyškova do Brna. Vyjede v 5 hodin a 17 minut ráno, zastaví v Lulči, Rousínově, Brně-Slatině a na brněnské hlavní nádraží dorazí krátce po šesté hodině. Ve vlaku bude 400 míst k sezení.

Situace kolem čtvrteční stávky se neustále mění. Zatímco ještě v úterý to vypadalo, že téměř vůbec nevyjedou zaměstnanci osmi společností, ve středu už to bylo jen pět dopravců. Mimo jiné odvolali účast ve stávce odboráři znojemské dopravní společnosti Psota nebo společnosti Adosa. Počty stávkujících se neustále mění.

Nejaktuálnější informace lze najít na internetových stránkách Integrovaného dopravního systému včetně seznamu linek, které pojedou omezeně nebo vůbec.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio