(Staro)noví senátoři: Wagnerová, Hajda, Čunek a Okamura

Druhé kolo senátních voleb na jihu Moravy a ve Zlínském kraji překvapení nepřineslo. Voliči poslali do Senátu ty, kteří se u nich těšili nejvyšší oblibě už v prvním kole minulý týden.

Ve volebním obvodě 56 (Břeclav) uhájil své senátorské křeslo Jan Hajda z ČSSD. Jeho vítězství nad Zdeňkem Tesaříkem z KSČM bylo přesvědčivé, Hajda získal 65,54 procent hlasů.

Volební obvod 59 (Brno-město) teď bude v Senátu zastupovat Eliška Wagnerová, nezávislá na kandidátce Strany zelených. Stanislavu Slavíkovou z ČSSD porazila Wagnerová drtivě, když ji podpořilo 73,75 procent hlasujících voličů. Dosavadní senátor Richard Svoboda z ODS se o hlasy voličů v Brně ucházel letos znovu, nepostoupil ale do druhého kola.

Senátní obvod 77 (Vsetín) znovu ovládl Jiří Čunek. Velkou podporu získal už v prvním kole voleb do Senátu, a i tentokrát dostal výrazně více hlasů než jeho soupeř Jindřich Šnejdrla z ČSSD. Čunka podpořilo ve druhém kole 72,13 procent voličů.

Ve volebním obvodě 80 (Zlín) vyhrál senátní volby nezávislý kandidát Tomio Okamura. Jeho jméno bylo na 66,23 procentech odevzdaných hlasovacích lístků. Stanislav Mišák z ČSSD se musel spokojit jen s poloviční podporou voličů. Zlínsko doposud v Senátu reprezentovala bezpartijní Jana Juřenčáková zvolená za STAN a Zlínské hnutí nezávislých. Letos kandidovala znovu, podpora voličů jí ale na postup do druhého kola voleb nestačila.

Druhé kolo senátních voleb se neslo ve znamení velmi malého zájmu občanů. Na Břeclavsku nepřišlo ani 14 procent oprávněných voličů. Naopak na Zlínsku přišlo odevzdat svůj hlas 26 procent dospělých obyvatel regionu.

autoři: hon , Věra Hotařová , gaj
Spustit audio