Správa železnic zprovozní v roce 2023 koridor pro mezinárodní vlaky z Prahy do Brna

28. prosinec 2022 14:25

Správa železnic má příští rok v plánu investice za skoro 49 miliard korun. Dalších asi 18 milard půjde na opravy a údržbu tratí. Meziročně je to zhruba o 7 miliard víc. Pokračovat budou práce na rekonstrukci železničního uzlu Pardubice a zároveň skončí opravy v úseku z Brandýsa do Ústí nad Orlicí.

„Podařilo se už zahájit první úseky mezi centrem Prahy, letištěm Václava Havla a Kladnem,“ připomíná další velkou investici ministr dopravy Martin Kupka z ODS. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda dodává, že se vrátí mezinárodní vlaky na původní trasu Praha-Česká Třebová-Brno. „K 30. červnu by se definitivně měly vrátit všechny vlaky zpátky.“

Na jihu Moravy pokročí zdvokolejnění trati ze Střelic do Zastávky u Brna, aby až do krajského města mohly jezdit nové elektrické vlaky. „Když tady budou dvě koleje, tak je možné jezdit ve vyšších intervalech,“ popisuje náměstek generálního ředitele železničářů Mojmír Nejezchleb.

Správa železnic taky bude pokračovat v projektování vysokorychlostních tratí a instalaci evropského zabezpečovacího systému.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související