Spor o Bakešovu nemocnici

2. listopad 2005

Masarykův onkologický ústav v Brně bude i v příštím roce bojovat s nedostatkem prostor. Pronájem budovy Bakešovy chirurgické nemocnice, který v létě doporučila Rada Jihomoravského kraje a posléze společným prohlášením potvrdili hejtman spolu s dnes už bývalou ministryní zdravotnictví se odkládá na neurčito.

Nárůst pacientů je příčinou, že Masarykův onkologický ústav přestává svojí kapacitou stačit jejich náporu. Hledá proto už několik let nové prostory a jako ideální se jeví budova Bakešovy chirurgické nemocnice v těsném sousedství. Ta ovšem patří kraji a tak dohody váznou na protahujícím se vyjednávání s ministerstvem zdravotnictví, které je zřizovatelem Masarykova onkologického ústav.

Letos v létě se už zdálo, že vše spěje k dohodě. Místo smlouvy o pronájmu ale přišlo zklamání, říká náměstek Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík: "V Červenci došlo k usnesení, že péče v Bakešově nemocnici bude nasměrována pro onkologii a bude proveden pronájem. Následně jednání s panem radním Adamcem, že si musíme věci rozfázovat, aby se stihly do konce roku a dohodli jsme se na postupných krocích." Na konci srpna se ale měl pan radní Adamec vyjádřit v tom smyslu, že to není v zájmu kraje. Koncem září podle náměstka Žaloudíka uvedl hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek společně s ministryní zdravotnictví, že Masarykův onkologický ústav převezme od 1.1. budovu Bakešovy nemocnice. Teď ale kraj nasmlouvává další péči u VZP. "Já se musím ptát, jaká je důvěryhodnost zodpovědných osob" uvádí Žaloudík.

Radní František Adamec, který má v Jihomoravském kraji otázky zdravotnictví na starost, ale rozčarování druhé strany nechápe. Vše má podle něj objektivní příčiny a ke zdárnému konci může věci dovést výhradně ministerstvo zdravotnictví. "Celé usnesení jihomoravské rady je, že příjímá záměr pronajmutí Bakešovy nemocnice Masarykovu onkologickému ústavu, ale za podmínky dosažení shody s jejich zřizovatelem ohledně rozsahu zde popisované lůžkové péče ve městě Brně a v Jihomoravském kraji. Je to možná zvláštní podmínka s ohledem na to, že se to nedotýká bezprostředně tohoto ústavu, ale na druhé straně neznáme lepší způsob, jak bychom dosáhli lepší komunikace s ministerstvem zdravotnictví. Právě na této záležitosti to vázne. Bývalá ministryně Emmerová měla Brno navštívit 7. listopadu. Bohužel byla odvolána a zatím je situace na ministerstvu zdravotnictví nepřehledná, takže nevíme v tuto chvíli s kým jednat." Uvedl krajský radní František Adamec.

Vedení Masarykova onkologického ústavu, které už nevěří v možnost dohody, začalo zvažovat i další variantu řešení svých problémů. Postavení zcela nového pavilonu. Náklady odborníci odhadují na 600 milionů korun.

Spustit audio