Speciální komise umožňují na sedmi místech kraje volit z auta lidem v karanténě

Lidé s onemocněním covid-19 a ti, kteří jsou v karanténě, můžou dnes (30. září) volit přímo z aut na takzvaných drive-in stanovištích. Těch je pro volby do senátu a krajského zastupitelstva vyčleněných na jihu Moravy sedm.

Pro každý okres stanovil krajský úřad jedno. V Hodoníně jezdí lidé na parkoviště u hřbitova, v Blansku ke sportovnímu ostrovu, v Břeclavi k zimnímu stadionu a ve Vyškově k pivovaru na náměstí Československé armády.

„Pro Brno-město a Brno-venkov jsou stanoviště na výstavišti – oddělená a patřičně označená. Je to na větších prostranstvích, aby byla dodržena patřičná epidemiologická a hygienická pravidla,“ říká mluvčí úřadu Monika Brindzáková.

Drive-in stanoviště dnes fungují od 7 do 15 hodin. Hlasování ve standardních volebních místnostech se uskuteční v pátek a sobotu 2. a 3. října.

Všechny komise mají instrukce, že musí umožnit volit každému, kdo do 15 hodin k drive-in stanovišti přijede. To znamená, že pokud se do tohoto času vytvoří kolona, odbaví komise všechny.

Ale v okresech, kde je vyšší počet nakažených, jsou na drive-in komise dvě. Právě proto, aby se snížilo riziko dlouhého čekání. Na jižní Moravě je to tak v Brně a v Hodoníně. Lidé v karanténě nebo v izolaci mají ještě možnost si speciální covidovou komisi pozvat přímo domů. Musí kvůli tomu ale předem zavolat.

Volební lístky, které voliči odevzdají se uschovají do sčítání v sobotu po uzavření standardních volebních místností ve 14 hodin. Tím se navíc snížuje riziko, že by se na nich udržel virus. V sobotu se smíchají s dalšími obálkami z ostatních uren, které u sebe měly speciální covidové volební komise. Díky tomu bude zajištěná anonymita hlasování. Pak je začne rozdělávat sčítací komise.

autor: Alena Hesová
Spustit audio