SOUTĚŽ: Jak dobře znáte architekta Wiesnera? Vyhrajte unikátní luxferu a digitální rádio

23. září 2021

Chcete mít doma kousek historie? Nejen pro nadšence architektury jsme připravili soutěž o unikátní luxferu z roku 1925. Tehdy začala stavba České banky Union, nynějšího sídla Českého rozhlasu Brno.

Luxfera je tradiční prvek funkcionalistické architektury, který byl využíván v nejznámějších brněnských meziválečných stavbách – například ve Vile Stiassni, která je také dílem Ernsta Wiesnera.

Jaká je historie rozhlasové luxfery? „Dominantní světlík procházející budovou byl na svém dně osazen luxferovým stropem, který je tvořen z devíti luxferových polí vyztužených kovovou konstrukcí. Míra poškození původního stropu zásahem bomby z 2. světové války byla ale tak značná, že došlo při rekonstrukci k dohodě s památkáři, že strop bude vyjmut a podle nejzachovalejších kusů luxfer zhotovena forma s přesným otiskem původních skleněných dlaždic,“ popisuje vedoucí provozu Českého rozhlasu Brno Martin Kozlovský.

Odlévací forma na luxfery zůstane v majetku Českého rozhlasu a může být použita při rekonstrukci dalších funkcionalistických památek nejen v Brně.

Pokud chcete vyhrát, pošlete nám odpovědi na následujících jedenáct otázek na e-mail poslouchame@rozhlas.cz. A to do pondělí 4. října. Jednoho šťastlivce odměníme unikátní luxferou a digitálním rádiem. (V případě výhry je nutné osobní převzetí v Českém rozhlase Brno, Beethovenova 4, Brno.)

Pohled na světlík ze střechy budovy Českého rozhlasu Brno

1/ V místech, kde stojí budova Českého rozhlasu Brno se ve středověku nacházel ženský klášter: 

a) dominikánek 

b) cisterciaček

c) voršilek

2/ Investorem stavby od Ernsta Wiesnera z let 1921-1925 na Beethovenově ulici byla Česká banka Union, která vznikla v roce: 

a) 1862

b) 1872

c) 1888

3/ Rodina Ernsta Wiesnera pocházela původně z Moravy, ale od 80. let 19. století žila v Malackách, kde se jeho otec živili jako: 

a) obchodník s textilním zbožím 

b) obchodník s papírem a vlastník tiskárny

c) obchodník s ovocnou šťávou a majitel lihovaru 

4/ Po příchodu do Brna studoval Ernst Wiesner nejprve na Zemské vyšší reálné škole a poté na Vyšší průmyslové škole, kterou bychom našli na dnešní ulici: 

a) Antonínské 

b) Sokolské

c) Kudelově

5/ Po svém návratu z Vídně do Brna byla první Wiesnerova samostatná realizace tzv. Gutmannova vila z let 1919-1922, kterou najdeme na ulici: 

a) Údolní 

b) Hroznové

c) Lipové 

6/ Svůj architektonický ateliér si Ernst Wiesner v Brně adaptoval ve dvorním křídle jednoho ze staršího objektu, který bychom našli na dnešní ulici: 

a) Masarykově 

b) Pekařské 

c) Hybešově

7/ Nedaleko od budovy České banky Union (Českého rozhlasu) stávala na Rooseveltově ulici další z Wiesnerových realizací, kavárna Esplanade. V ní došlo v srpnu 1939 k útoku na židovské návštěvníky kavárny, z nichž jeden útok nepřežil. Jak se jmenoval? 

a) Oskar Löffler 

b) Otto Deutsch  

c) Pavel Drexler

8/ Během jedné ze svých návštěv Brna obdivoval budovu České banky Union výrazný představitel moderní architektury. Byl jím: 

a) Ludwig Mies van der Rohe 

b) Frank LIoyd Wright 

c) Le Corbusier

9/ Do roku 1950 se sídlo a nahrávací studia brněnského Radiojournalu (Československého rozhlasu) nacházelo v areálu: 

a) brněnského výstaviště 

b) sokolského Stadionu 

c) městských jatek

10/ Patrně nejradikálnější Wiesnerovou stavbou je objekt brněnského krematoria z let 1925-1930. Ke stavbě tohoto objektu mohlo dojít až v souvislosti s legalizací kremace, ke které došlo v roce:

a) 1918

b) 1919

c) 1920

11/ Brněnský textilní průmyslník Alfréd Stiassni vyzval Ernsta Wiesnera k projektu vily pro sebe a svoji rodinu. Vila byla dokončena v roce 1929 v Hroznové ulici. Její majitel zde však žil necelých deset let. Kvůli svému židovskému původu opustil Československo v roce 1938. Zemřel v roce 1961 v: 

a) Londýně

b) New Yorku

c) Los Angeles

Za otázky děkujeme Michalu Doleželovi. A díky patří i všem soutěžícím za účast. Víteze jsme již vybrali.

autor: lop
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.