Snil o kanálu La Manche, plaval na Moravě. Marek Jedlička jako první zdolal za 14 hodin Baťův kanál

Pokus o první přeplavání Baťova kanálu byl úspěšný.

Marek Jedlička snil o přeplavání kanálu La Manche. I když v bazénu je jako ryba ve vodě, na mořský průliv si netroufl. Pak si ale vzpomněl, že za domem má také jeden kanál. Ten Baťův, dlouhý 43 kilometrů. A přeplaval ho jako první člověk v kuse, trvalo mu to 14 hodin a 3 minuty.

Ze Spytihněvi trasa plavby vedla po kanále přes Staré Město, Veselí nad Moravou, Strážnici a Výklopník. Plavební komory podle plánu obcházel po souši.

Marek Jehlička s rodinou

„Trošku je tam únava, ale počasí se vydařilo. Byl to spíš takový plavecký výlet, ruce ale trošku bolely" říkal Jedlička v cíli ve Skalici.

Na trase měl několik krizí, ale žádnou vážnou, která by ho donutila měnit plány. Nejvíce v jednomu kuse zatím uplaval asi 20 kilometrů, včera svoje maximum překonal. A to i za pomoci podpůrného týmu. „Vařili jsme ovesnou kaši, iontové nápoje, čaj jsme mu museli dávat,“ vysvětluje člen podpůrného týmu Pavel Dvořáček.

Marek Jedlička v cíli se svou rodinou

V cíli na Marka Jedličku čekala celá rodina. „Nepřekvapilo nás, že se pro takovou akci rozhodl,“ říkali rodiče. „Jsem hrdá. Hrozně se těšil už dlouho před tím, já jsem si myslela, že si vymýšlí,“ říká dcera Elena Jedličková. „Jsme ráda, že už je to za námi,“ dodává manželka Kateřina Jedličková.

Diváci ve Skalici vítají Marka Jehličku
Spustit audio

Související