Smetanový vepřový pekáček

S tímto receptem soutěží paní Kateřina Váňová z Vlkova v Pochoutkovém roku. Jak sama říká, má ho po své babičce, ke které jezdívala na prázdniny jako malé dítě.

Budete potřebovat:

  • 4 větší plátky vepřového masa (kotleta, krkovička)
  • 1 kg brambor (pokud jsou rané, můžete je použít i se slupkou)
  • 2 dcl smetany
  • sůl, pepř
Vepřové maso je třeba před pečením naklepat

Postup:

  1. Oloupeme a nakrájíme brambory, stačí na čtvrtky.
  2. Na dno pekáče nasypeme brambory, které osolíme a opepříme.
  3. Na brambory položíme plátky masa (o tloušťce asi 1 cm), které jsme si zlehka naklepali a zalijeme vše smetanou.
  4. Pečeme zhruba na 150 °C, přiklopené pokličkou nebo alobalem.
  5. Na druhou fázi pečení dáme pokličku pryč, aby bylo maso pěkně opečené a křupavé.

Přílohu zvolíme podle chuti/sezóny, například zelené fazolky na slanině.