Smetanový vepřový pekáček
S tímto receptem soutěží paní Kateřina Váňová z Vlkova v Pochoutkovém roku. Jak sama říká, má ho po své babičce, ke které jezdívala na prázdniny jako malé dítě.
Budete potřebovat:
- 4 větší plátky vepřového masa (kotleta, krkovička)
- 1 kg brambor (pokud jsou rané, můžete je použít i se slupkou)
- 2 dcl smetany
- sůl, pepř
Postup:
- Oloupeme a nakrájíme brambory, stačí na čtvrtky.
- Na dno pekáče nasypeme brambory, které osolíme a opepříme.
- Na brambory položíme plátky masa (o tloušťce asi 1 cm), které jsme si zlehka naklepali a zalijeme vše smetanou.
- Pečeme zhruba na 150 °C, přiklopené pokličkou nebo alobalem.
- Na druhou fázi pečení dáme pokličku pryč, aby bylo maso pěkně opečené a křupavé.
Přílohu zvolíme podle chuti/sezóny, například zelené fazolky na slanině.