Silničáři v Blučině opravili průtah obcí. Ta dlouhodobě usiluje o obchvat, na který zatím nejsou peníze

Obyvatelé Blučiny na Židlochovicku si po třech letech oprav oddechli. Silničáři dokončili průtah obce ležící blízko dálnice D2. Centrem denně projede asi pět tisíc aut.

Blučina i kvůli nedaleké průmyslové zóně řadu let usiluje o obchvat. Získala pro něj skoro všechny pozemky i stavební povolení. Jenže Jihomoravský kraj, který stavbu nakonec zaplatí, na ni zatím nemá dost peněz.

„S kočárkem je to extra problém, protože řidiči vás málokdy pustí. A ten přechod je hrozně daleko, když se přes silnici potřebujete dostat někde jinde na druhé straně.“ Takhle popisovala dopravní situaci v centru Blučiny jedna z obyvatelek minulý týden těsně před koncem oprav.

Dokončený průtah obcí Blučina na Židlochovicku

Dřív řidiči zastavovali nejvýš na jednom přechodu u školy. Od tohoto týdne to je jinak, ukazuje starosta Jan Šenkýř zvolený za KDU-ČSL. „Ten nový přechod vznikl na náměstí. Předpokládáme, že ten bude nejfrekventovanější, že tam právě přechází lidí úplně nejvíce lidí.“

Hluk z husté dopravy pohlcuje nový asfalt. Provoz má příští rok zklidnit ještě úsekové měření na příjezdu od dálnice D2. „Bude měřen úsek ne celé obce, ale pouze ulice Hřbitovní. Ale ona není úplně krátká, měří víc než 400 metrů,“ upřesňuje Šenkýř.

Přípravy na obchvat

Víc než to by ale Blučině pomohl severní obchvat obce. Povede od průmyslové zóny u dálnice směrem k Vojkovicím. Radnice už pro novou silnici podle starosty získala většinu pozemků. „Teď aktuálně jsme na 96 %. V těch zbylých 4 % jsou ještě lidé, které musíme, když to řeknu lidově, přemluvit. Ale je mezi nimi i šest lidí, se kterými Jihomoravský kraj už zahájil vyvlastňovací řízení.“

Mapa s trasou obchvatu Blučiny

Obchvat letos v létě získal i stavební povolení, chybí prováděcí dokumentace. I tu si nakonec obec zřejmě pořídí sama, namísto krajských silničářů, kteří nakonec budou, jakožto krajská instituce, stavbu platit.

„Tak jak jsme to udělali už s posouzením vlivu na životní prostředí EIA, tak jak jsme to udělali s dokumentací pro územní rozhodnutí, tak i tuto dokumentaci se pokusíme Jihomoravskému kraji dodat,“ připouští starosta.

A je tu ještě jeden velký háček – peníze. „Jedná se o hodnotu 850 milionů korun, což jsou finanční prostředky mimo reálné možnosti Jihomoravského kraje a jeho rozpočtu,“ potvrzuje mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. Hejtmanství proto bude potřebovat peníze od státu, nebo z Evropské unie. O dotaci na obchvat kraj zatím usiluje. Termín stavby čtyř a půl kilometru nové silnice je proto nejasný.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související