Seniorky bydlí jako studentky ve sdíleném bytě a jsou spokojené

22. prosinec 2016

První tři seniorky bydlí ve společném bytě v Brně. Ve sdíleném bydlení by jich postupně mělo žít víc než deset.

Před několika týdny se neznaly, teď jsou spolubydlící. Řeč je o třech seniorkách, které se jako první nastěhovaly do sdíleného bytu v centru Brna. Od ledna dostanou do společného bydlení dalších osm spolubydlících. Jediný podobný společný byt pro seniory v Česku vyčlenil magistrát. Starší lidé by si díky spolubydlení neměli cítit osamocení a měli by ušetřit i na nájmech.

„Tady máme čítárnu. Už jsem si sem donesla knížky a když nechci být sama, jdu sem. Včera jsem přišla za paní na koncert. Ona hraje na kytaru, na harmoniku, zahrála mi všechny písničky,“ pochvaluje si Danuše Bojanovská.

Líbí se jí útulný pokoj i to, že si do nového bydlení mohla vzít své šicí stroje. „Jsem švadlena, bez nich bych nikam nešla,“ vysvětluje.

Pokoj každé ze seniorek je vlastně malá domácnost. Jen sociální zařízení a kuchyň jsou sdílené. Celý byt je bezbariérový, seniorům je tu část dne k ruce i vedoucí sdíleného bydlení Denisa Řeřuchová.

„Dělám tady agendu a pak jsem tady pro ně. Krom toho sem dochází sociální pracovnice,“ konstatuje.

Senioři si mohou podat žádost o sdílené bydlení a nájemníky vybírá komise. Kdo chce žít v tomto bytě, musí splňovat několik podmínek: musí být například starší šedesáti let a musí být soběstačný.
„Posuzujeme jejich bytovou situaci, jestli je ten senior například osamělý nebo zda mu zemřel partner,“ objasňuje Řeřuchová.

Projekt sdíleného bydlení seniorů je první svého druhu v Česku. Magistrát se inspiroval v zahraničí, jak potvrzuje náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL)

„V Dánsku, Holandsku a Rakousku podobné projekty sdíleného bydlení seniorů jsou a fungují. Primární cílovou skupinou jsou senioři, kteří bydlí například u dětí a rádi by bydleli sami, nebo kteří žijí v příliš velkém bytě a nemohou sami utáhnout nájem. Ale jsou to senioři, kteří jsou aktivní, chtějí kulturně žít, proto také budou bydlet v centru města blízko kavárnám, divadlům a dalšímu společenskému vyžití,“ popisuje Hladík.

Pokud se sdílené bydlení osvědčí, město plánuje opravit i další byty.

autor: mav
Spustit audio