Schovaná a zapomenutá. V Brně-Tuřanech obnoví skoro sto let starou divadelní oponu

Každý rok před ní tančily, zpívaly a vystupovaly stovky lidí. Nikdo o ní ale nevěděl. V kulturním sále orlovny v Brně-Tuřanech se náhodou našla skoro sto let stará divadelní opona. Desítky let ji zakrýval závěs v zadní části pódia. Místní radnice ji chce restaurovat. 

„Oponu objevil předseda místní tělovýchovné jednoty, protože potřebují spravit zeď, na kterou zatékalo. U zdi byl velký závěs a nikoho nenapadlo podívat se, co za ním je,“ říká starosta brněnských Tuřan Radomír Vondra z hnutí STAN. „Zavolal mi tedy, abych se na to přijel podívat. Vystěhovali jsme veškerý nábytek, odkryli jsme celou oponu a nestačili jsme se divit,“ vypráví Vondra.

Stojíme na jevišti, kde se kdysi hrávalo divadlo, takže to tu bylo zaskládané stoly, židlemi. Při nějaké rekonstrukci se opona zřejmě sundala, postavila ke zdi, zakryla závěsem a zapomnělo se na ni.“

Opona je čtyři metry vysoká a sedm metrů široká. Upevněná je na dřevěném rámu, místy potrhaná, místy vlhká. Barvy se ale zachovaly. Oponu tvoří sedm svislých sloupců, střídá se modrá a žlutá barva. Někde jsou folklorní a hudební motivy, jinde květinové se slunečnicemi. Ornamenty trochu připomínají tvorbu Alfonse Muchy. Dřív opona zajížděla nahoru do stropu. „Představení se tady konala asi naposledy po válce. Ochotnické divadlo pak přestalo fungovat,“ dodává starosta Tuřan.

Na prostředním pásu je nápis Pepa Máca, Újezd u Brna. „To je autor, zjišťovali jsme to. Podařilo se nám kontaktovat jeho vnuka. V tehdejší době měl firmu na divadelní techniku –  vyráběl opony, jevištní techniku, kulisy. A zásoboval s tím celou republiku, řekl bych, že možná i zahraničí.“

Co se bude dít s pokladem?

„To je trošku oříšek. Tělovýchovná jednota i obec má zájem, aby se opona zrekonstruovala a zachovala se. Vejdeme do jednání s památkáři nebo restaurátory, kteří nám poradí, co s tím. Určitě to nebude levná záležitost. Zveřejnili jsme informace na Facebooku, kde to vzbudilo velký zájem. Lidé už chtěli vypisovat veřejnou sbírku, protože se jim to líbí a jsou rádi, že se něco takového vůbec nešlo. Takže nás čeká spousta práce, zjišťování a shánění peněz,“ uzavírá Vondra.

Kolik bude restaurování prvorepublikové opony stát, to zatím radnice neví. Stejně jako ani to, kde by bylo nejlepší ji vystavit.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související