Sbírky na pomoc obcím na Moravě vznikají po celé zemi. Jak můžete pomoci?

Břeclavsko a Hodonínsko zasáhla ve čtvrtek 24. června bouře s tornádem. O střechu nad hlavou přišly během pár okamžiků desítky lidí. Přinášíme seznam kontaktů, kam je možné se obrátit v případě, pokud chcete pomoci zasaženým obcím.

Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj spustil krizovou linku. Nabídky pomoci obcím zasaženým tornádem mohou lidé volat na číslo 800 129 921 nebo psát na e-mail dobrovolnici@jmk.cz. Linka funguje nonstop.

Břeclav

kontakt: krizovy.stab@breclav.eu

Informace budou pracovníci břeclavské radnice pravidelně několikrát denně vyhodnocovat a ozývat se lidem zpět. Pomoc postiženým obcím se tak bude dařit lépe koordinovat.

„Apelujeme na občany, kteří mají v následujících dnech a týdnech plánovanou dovolenou na Břeclavsku (největší nápor bude tradičně v Lednicko-valtickém areálu a okolí), aby neprovozovali turistiku v postižených obcích Břeclavska. Jedná se zejména o cykloturisty. Žádám dovolenkáře, kteří jedou na jižní Moravu, aby návštěvu zasažených obcí ‚ze zvědavosti‘ vynechali,“ žádá starosta Břeclavi.

Diecézní charira Brno

Lidé mohou posílat peníze přímo na zřízený účet (4211325188/6800), přispět je možné také posláním DMS z mobilních telefonů.

Na pomoc lidem zasaženým bouřemi na jižní Moravě vyhlásil brněnský biskup Vojtěch Cirkle na neděli 27. června mimořádnou kostelní finanční sbírku. Vyzývá také dobrovolníky k pomoci.

Lidé mohou přispět také na konta sbírek Nadace Via nebo na online platformu nesnáze21 organizovanou Nadačním fondem pomoci. Pomáhá také Český červený kříž nebo ADRA.

autor: lop
Spustit audio