Rozhlasový folklór osiřel, zemřel Jaromír Nečas

30. červenec 2015

Odešla jedna z legend spojených s moravským folklórem. V sobotu zemřel ve věku 93 let významný folklorista a hudebník Jaromír Nečas.

Jméno kyjovského rodáka je spojeno s folklórním festivalem ve Strážnici a s lidovou kulturou vůbec – ale také s brněnským rozhlasem. Působil v něm od roku 1952 několik desetiletí, podílel se také na práci Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN). I jemu vděčíme za objev mnoha osobností spojených nejen lidovou moravskou hudbou – například sourozenců Ulrychových, Jiřího Pavlici a dalších.

A ač se původně věnoval i takzvaným malým hudebním žánrům, díky něm se může brněnský rozhlas honosit unikátní fonotékou s folklórními nahrávkami.

Sám přiznával, že ač pocházel ze Slovácka, z Kyjova, s lidovou hudbu se detailně seznamoval až při studiích brněnské konzervatoře. „Tam byla muzika, a uprostřed bylo cosi - on to byl cimbál, ale bez noh, pod tím byly čtyři židle a čtyři půllitry. Už jsem odsud neodešel a od toho cimbalisty se naučil základy cimbálu a ten cimbál mě samozřejmě potom provázel po celý život,“ líčil loni v rozhovoru s Věrou Hotařovou. A sluší se poznamenat, že Jaromír Načas vystudoval nejen hudební vědu, ale i angličtinu. Sám pak skládal hudbu a vyučoval hru na cimbál a nauku o lidové písni.

S Jaromírem Nečasem odchází jedna z legend brněnského rozhlasového vysílání. I přes svůj věk se o dění na rozhlasových vlnách stále zajímal, pravidelně navštěvoval rozhlasové akce. A jeho díla, například pořad Barevný zpívající svět, který ve víc než stovce dílů přibližoval posluchačům hudební kultury celého světa, patří stále k nezapomenutelným částem brněnské rozhlasové tvorby.

V pátek 31. července v 13.15 se rozloučíme s naším dlouholetým kolegou Jaromírem Nečasem v brněnském krematoriu na ulici Jihlavská. Rozhlasovou připomínkou zesnulého bude pak pořad Antikvariát Břetislava Rychlíka z roku 1997, kde byl Jaromír Nečas hostem. Pořad pro vysílání připravila redaktorka Marcela Antošová a Český rozhlas uvede jeho reprízu v neděli 2. srpna po 15. hodině.

Jaromír Nečas
Spustit audio