Roční uzavírka zábrdovického mostu komplikuje dopravu, do Vojenské nemocnice se dostanete

Uzavírka jedné z hlavních spojnic centra města s jeho východní částí začala postupně od víkendu (20. a 21. října), a to kvůli stavbě nového mostu přes řeku Svitavu. Přestupní uzel městské hromadné dopravy se přesunul k zastávce Dělnický dům.

Kvůli uzavírce se brněnská Vojenská nemocnice ocitla na konci slepé ulice. Péči o pacienty to však nijak neomezí. Vedení nemocnice si naopak zklidnění dopravy v okolí pochvaluje.

Výhody uzavírky

Příjezd k nemocnici se kvůli uzavírce zjednoduší. Sanitky se mohou sice zdržet na silnicích kolem Staré osady, kde je provoz ještě hustější než obvykle, ale v Zábrdovické a Bubeníčkově ulici bude provoz klidnější. Sanitky navíc zatím mohou jezdit i přes zábrdovický most ze směru od Cejlu. To samé platí i pro zaměstnance nemocnice, kteří mají vyřízené povolení pro vjezd na staveniště. To ale bude platit jen do dubna příštího roku. Pak už totiž začnou stavební práce přímo na mostě.

Uzavírka zábrdovického mostu v Brně potrvá rok. Začne platit od příštího týdne

Koliště u křižovatky s Cejlem

Od příštího pondělí (22. října) už nebudou jezdit tramvaje od Cejlu ke Staré Osadě v Brně. Začne oprava mostu, který spojuje Zábrdovice a Židenice.

Okolní ruch pacienty neohrozí

Lůžková oddělení s hospitalizovanými pacienty jsou umístěná na druhé straně areálu nemocnice. Jejich pohodlí to proto nijak narušovat nebude. V přední části areálu jsou lékařské ambulance a taky administrativní část nemocnice. Ke stavebním pracím před nemocnicí by navíc zhruba za rok měly přibýt další přímo v areálu nemocnice. Měla by tam totiž začít stavba nového pavilonu, se kterou souvisí i demolice některých budov v areálu.

Jak do Vojenské nemocnice?

V nedaleké Lazaretní ulici vznikla nová zastávka. To je asi nejjednodušší možné spojení. Zastavují tam autobusy linek 55, 58, 201 a 202, které jedou od Dělnického domu a Staré osady. Další možností je přejít pěšky po mostě od křižovatky ulic Cejl a Francouzská. Most je totiž pro auta a tramvaje uzavřený, chodci po něm však zatím můžou. Později pro ně vznikne nová lávka. K nemocnici se dá ale dostat i autem. A to přesto, že u křižovatky s Šámalovou ulicí řidiče zastaví značka zákazu vjezdu.

Kvůli opravám už ale pacienti nezaparkují podél silnice. Vedení nemocnice jim proto vyhradí celé parkovistě u vchodu do areálu.

Seznam změn ve vedení linek najdete přehledně uvedené v přiložené mapce, případně na webu Dopravního podniku města Brna.

autor: Hana Florianová
Spustit audio