Restaurátoři začali opravovat východní křídlo bývalého ženského kláštera v Oslavanech

Kapli na zámku v Oslavanech na Brněnsku uzavřela rekonstrukce. Po desítkách let restaurátoři začali opravovat východní křídlo bývalého ženského cisterciánského kláštera.

Prostory od 13. století zažily řadu změn a prolíná se jimi několik architektonických slohů. Cílem bude obnovit původní omítky, které jsou na několika částech kněžiště popraskané a odpadávají.

Vnitřní nádvoří oslavanského zámku

Některé stěny jsou do červena, do oranžova, jiné jsou do bíla. „Byla tady malba, vidíte, že jsou tady zbytky… A pod tím jsou další omítky,“ popisuje vnitřní prostory kláštera Lubomír Rejl, člen vlastivědného spolku Rosicko-Oslavanska.

„Ty klenby mají už lomený gotický charakter a je zvláštní a zároveň krásné, že cihly jsou vytvořené v Oslavanech. Byl tu dostatek surovin včetně sprašových hlín. Támhle ta polygonální uzávěr se ještě stavěla původně v románském slohu, proto tady zůstala románská okna, která byla později upravena.“

„Momentálně vstupujeme do fáze obnovy interiéru celé zámecké kaple po zhruba 50 až 60 letech od posledních restaurátorských průzkumů a zpráv. Čeká nás tedy obnova výmaleb a kamenných prvků presbytáře od hranice vítězného oblouku dozadu směrem na východ,“ vysvětluje místostarosta Oslavan Svatopluk Staněk a dodává, že podle smlouvy o dílo vyjde oprava na jeden a půl milionu.

Na opravenou část kaple oslavanského zámku, se budou moct lidé přijít podívat ještě letos. Veškeré práce by měly skončit v říjnu.

Pohled na kostel Matky Boží
autor: tip
Spustit audio