Reguluje průtok přehradou a Dukovany jistí ze zálohy. Vranovská vodní elektrárna slaví 85 let

11. duben 2019

11. dubna 1934 poprvé dodala do sítě elektrický proud. Od té doby funguje vodní elektrárna ve Vranově nad Dyjí na jižní Moravě dodnes. Její budovu nelze pod hrází Vranovské přehrady přehlédnout. Skrývá v sobě tři hlavní turbíny, z nichž každá má výkon 6,3 MW. Elektrárna je doplněná ještě o jednu menší turbínu, kterou protéká běžný odtok z vodní nádrže.

Za normálního stavu vody na řece Dyji je přehrada regulována právě přes elektrárnu. V případě mimořádných přítoků nebo pro vyčištění dna u hráze vodohospodáři používají takzvané jalové výpustě, které ale nejsou součástí elektrárny. Jedná se o samostatný menší objekt na druhé straně řečiště pod hrází a spadá pod Povodí Moravy.

Vranovská vodní elektrárna kromě běžných dodávek do sítě slouží také jako jeden ze záložních zdrojů pro jadernou elektrárnu Dukovany. Pokud by nastal takzvaný black out, tedy situace, kdy by zkolabovala elektrická síť, jaderná elektrárna by se mohla dostat do potíží. Reaktory totiž nelze odstavit rychle, stále by v nich probíhala jaderná reakce za vzniku velkého množství tepla. A proto je třeba reaktory efektivně ochlazovat. Energii pro jeden ochlazovací blok by v takové situaci obstarala právě vranovská vodní elektrárna. Volba na ni padla zejména proto, že k jejímu spuštění není třeba žádný jiný zdroj. Navíc první elektřinu od spuštění vyrobí v řádu několika minut. A příhodná je také vzdálenost obou elektráren, vzdušnou čarou asi 55 kilometrů.

Exkurze pouze na objednání

Vranovskou vodní elektrárnu si může prohlédnout prakticky každý. Návštěvu si ale musí vždy předem domluvit přes kontakty uvedené na stránkách www.eon.cz. Prohlídku bez objednání realizovat nelze, protože pracovníci v elektrárně denně provádí řadu plánovaných úkonů v otevřeném provozu a přítomnost veřejnosti během těchto prací není možná.

V domluveném termínu si návštěvníci prohlédnou hlavní halu, kde se nachází takzvané budiče elektrické energie, je to zároveň vrchol turbínového soustrojí. V nižším mezipatře jsou vidět ložiska, na kterých je turbína zavěšena, a regulační zařízení. Spodní patro je pak obsazeno samotnými turbínami, které jsou ale v uzavřeném pouzdře. Návštěvník ale i tak pozná, jak vypadá oběžné kolo turbíny, jeden exponát totiž technici nechali právě v srdci elektrárny vystavený. Dále je k vidění také starý velín, ze kterého se celá elektrárna ovládala kdysi. Jeho současný počítačový sourozenec umí ovládat i další vodní elektrárny na toku řeky Dyje. Na závěr exkurze čeká zájemce krátký dokumentární film o celé elektrárně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.