RECEPT - bezlepkové cukroví - Medové perníčky a Věnečky

8. prosinec 2003

Medové perníčky (bezlepkové)

250 g směsi Promix UNI (nebo Mantler), 60 g cukru, 1 celé vejce, 1,5 pol. lžíce medu, 1 pol. lžíce skořice, 1 pol. lžíce jedlé sody, 30 g másla, 1 sklenička oleje, perníkové koření.

Všechny suroviny smícháme, vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladnu 1 až 2 dny odležet. Vyválíme placku, asi 2 mm silnou, a vykrajujeme různé tvary. Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 8 minut v středně vyhřáté troubě. Perníčky vydrží dlouho dobré.

Věnečky (bezlepkové)

200 g směsi Promix UNI, 260 ml vody, 80 ml oleje, 6 vajec, špetka soli.

Vodu, olej a sůl přivedeme do varu. Do vařící hmoty vsypeme za stálého míchání mouku. Těsto mícháme tak dlouho, až se moc nelepí na vařečku (asi 2 minuty) a na dně hrnce se utvoří bílý povrch. Hmotu necháme částečně vychladnout a potom ručním šlehačem zašleháváme vejce po jednom.Těsto šleháme do hladka. Naplníme cukrářský sáček a tvoříme na pečící papír malé věnečky.Točíme 2 vrstvy těsta nad sebou. Věnečky pečeme asi 20 až 25 minut při 200 °C. Během pečení troubu neotvírat! Po vychladnutí věnečky rozkrojíme a plníme krémem.


Napište nám váš oblíbený recept - apetyt@bo.rozhlas.cz

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio