Ratíškovickou chloubou je muchomůrka jarní. Skladatel Hálek o ní složil skladbu, říká mykolog Koplík

22. srpen 2023

„Někdy se u nás dveře netrhnou,“ říká s úsměvem mykolog Václav Koplík. Když rostou houby, zvoní u něj často náhodní cestovatelé a sběratelé hub. Učebnicí pro život houbaře mu byl les v Ratíškovicích. Koplík své zálibě zůstává věrný více než 70 let a říká se o něm, že je chodící mykologický atlas.

„Ratíškovský les má tu výhodu, že ho potok rozděluje na severní a jižní. Severní je jehličnatá a tam houby moc nerostou, ale v té jižní se něco najít dá, třeba holubinky nebo kozáci,“ dodává vášnivý sběratel hub.

Čtěte také

Slovanské národy mají podle něj k houbám blízko. „Sbírají je, upravují je. Když ale půjdeme na západ nebo na sever, tam k tomu nemají moc velkou důvěru. Například v Itálii nemají příliš rovinu, takže se tam při hledání hub lidé mohou zranit.“

Koplík se dokonce v minulosti setkal s houbařskou legendou a hudebním skladatelem Václavem Hálkou. „Ratíškovice mají vzácnou houbu – muchomůrku jarní, která roste jenom na jaře. On na tuhle houbu napsal dokonce skladbu,“ říká znalec hub a zakladatel mykologického kroužku v Ratíškovicích.

Co bylo hlavním impulsem, že se chtěl o houbách dozvědět víc a začal se jim podrobně věnovat? Na kterých houbách si on sám nejvíce pochutná? Kolik druhů hub dokáže rozeznat? Poslechněte si Apetýt!

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio

Související