Psí oblečky. Nutnost nebo rozmařilost?

25. leden 2020

Nejsou pro všechny, ale některá plemena se bez nich neobejdou. Oblečky pro psy. S teplotami blížícími se nule, někteří pejskaři přemýšlejí, zda je mají svému čtyřnohému příteli pořídit. Rozhodovat by se měli podle toho, jakého plemene je jejich pes, jaký je jeho zdravotní stav a věk.

„Hladkosrstým či bezsrstým psům, chlupáčům, vyšlechtěným k povalování na gauči, nebo psům s nemocnými zády, mohou způsobit zdravotní problémy i teploty okolo bodu mrazu,“ říká produktová specialistka z e-shopu SpokojenyPes.cz Zuzana Novotná. „Tyto psy je rozumnější obléci i na kratší procházku. Aby neonemocněli, anebo aby jim prostě nebyla zima.“

U zdravých jedinců a velkých dlouhosrstých psů není k oblékání důvod. Výjimkou jsou extrémně nízké teploty. „Zdravý a mohutný pes další kožich nepotřebuje. Udržuje se neustále v pohybu, zahřívá se a díky funkční srsti se teplo v těle drží,“ vysvětluje Zuzana Novotná. Velká plemena psů nechávají majitelé také častěji celoročně venku. Díky tomu se jejich tělo umí s nepřízní počasí lépe vypořádat.

Při výběru dbejte na kvalitu materiálu

Pokud se rozhodnete obleček pro psa koupit, materiál volte především podle funkčnosti. U pláštěnky a zimní bundy vybírejte podle kvality svrchního materiálu. Měl by být voděodolný. V praxi to znamená, že odolá silným dešťům a hustému sněžení. „Lidé často podléhají módním trendům, vybírají líbivé oblečky a na kvalitní materiál zapomínají. Je potřeba si uvědomit, že psovi je skutečně jedno, jak ve své nové bundičce vypadá,” upozorňuje Zuzana Novotná.

Jeden z oblečků na plyšovém modelu

Nejlepší je přijít s pejskem do prodejny a obleček si na místě vyzkoušet. U nakupování přes internet je dobré psa přeměřit. Nakupování „podle oka“ se nemusí vyplatit. Měří se hlavně délka zad (od kohoutku ke kořeni ocasu). Okolo krku a hrudníku lze obleček většinou stáhnout páskem, ale málokterý obleček je regulovatelný na délku. Oblečky pro psy a feny jsou identické, šijí se zespoda a jsou vykrojené tak, aby seděly oběma pohlavím.

Spustit audio