Proslulý pavilon Anthropos v Brně bude už brzy opět přísupný veřejnosti.

21. leden 2006

Vedení Moravského zemského muzea stanovilo termín slavnostního znovuotevření na 31. květen. Rekonstrukce Anthroposu byla zahájena v roce 2003 kvůli havarijnímu stavu budovy a stála přes 50 milionů korun. V těchto měsících vrcholí práce na vytvoření nové expozice a vybavení interiéru. To přijde na dalších téměř 15 milionů.

Stavba pavilonu Anthropos byla dokončena v roce 1962 podle plánů architekta Františka Šteflíčka. Jak ale připomíná ředitel Moravského zemského muzea v Brně Petr Šuléř, nesl pečeť doby svého vzniku a bez řádné opravy jej nebylo možné dále provozovat: "Některé stavební práce nebyly na takové úrovni jakou bychom potřebovali. Nebylo možné jej v zimě vytopit, nebyl tam přístup pro handicapované ani odpovídající sociální zázemí. Tyto nedostatky byly odstraněny a navíc přibyla vstupní hala, ve které je kromě provozních prostor také nový výstavní sál a nahoře vznikl sál přednáškový. Počítáme s tím, že se nám Anthropos podaří slavnostně otevřít 31. května. Pro veřejnost by měl být k dispozici od 1. června."

Datum slavnostního otevření je tedy pevně stanoveno. Ředitel Šuléř je ale poněkud obezřetný, protože stavba se už dříve kvůli nepříznivým okolnostem protahovala: "Ta budova je totiž zajímavá nejen tím, co je uvnitř, ale byla tam použita celá řada nových nečekaných stavebních metod. Neznám příklad jiného muzea v ČR, které by bylo vytápěno na principu vzduchového tepelného čerpadla. V květnu už to snad nebude tak aktuální, ale tuto zimu jsme museli neustále pracovat na seřízení tohoto systému, na jeho řádné údržbě. Mluvím-li tedy o nějakých nečekaných technických zádrhelech, může nastat i něco takového. Zatím se ale zdá, že všechno funguje k naprosté spokojenosti a stavba tak bude jedinečná i tím, že vyhoví nejnáročnějším ekologickým požadavkům."

Moravské zemské muzeum znovuotevření Anthroposu očekává s napětím ale i z jiného důvodu. Dříve byl totiž známý mimo jiné i obrovskou návštěvností. Teď ale probíhá rekonstrukce přilehlé křižovatky Na Hlinkách. "Jediná věc, co nás trošku rmoutí, je stav rekonstrukce křižovatky. Máme totiž obavy z toho, že Brňané mohou mít problémy s tím, jak se k pavilonu vůbec dostanou. Zatím jsme ovšem byli ujišťováni, že vždy bude k dispozici alespoň nějaký provizorní přechod. Takže tento cíl vycházek brněnských občanů snad bude zachován," posteskl si závěrem ředitel Moravského zemského muzea v Brně Petr Šuléř.

Spustit audio