Prodáme školu, ale držte část míst pro děti z okolí a přispějte na dětské centrum, žádají radní

18. listopad 2023 15:20
Předávání vysvědčení na 5. Základní škole v Jindřichově Hradci

Brněnští radní zvažují prodej komplexu na Mendlově náměstí, ve kterém funguje několik soukromých škol.

V areálu na Mendlově náměstí v Brně sídlí německé gymnázium, ale i soukromé základní, mateřské i umělecké školy. Nově patří pod síť soukromé vzdělávací instituce PORG. Budovy mezi Mendlovým náměstím a svatoanenskou nemocnicí, v nichž školy fungují, však patří brněnské radnici. A ta teď podle zjištění Českého rozhlasu připravuje prodej komplexu v hodnotě desítek milionů korun.

Místostarosta městské části Brno-střed Martin Vrubel z KDU-ČSL potvrdil, že kývli na plán budovy prodat. Ovšem za podmínky, že uvnitř budou školy fungovat nejméně sto let, v opačném případě bude mít na komplex radnice předkupní právo. A současně musí škola nabídnout nejméně šestnáct míst, pokud by okolní městské školy byly přeplněné.

Škola dál nabídne výuku v různých jazycích

Investor se má zavázat také k podpoře dětského sportovně-kulturního centra poblíž školy v kopci nad augustiniánským klášterem. Uvnitř tohoto centra mají být i tělocvičny, které by soukromá škola mohla využívat.

Zástupci PORG už dříve řekli, že mají v plánu v místě otevřít nejen osmileté gymnázium, ale ještě předtím i tři dvojjazyčné první třídy a jednu šestou třídy základní školy. A rozšířit i kapacity středních škol.

O prodeji budou po souhlasu zástupců městské části rozhodovat městští zastupitelé.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související