„Mám pocit, jako kdyby tu děti byly.“ Brněnské školy testují speciální vybavení pro smíšenou výuku

Na čtyřech základních školách v Brně začali testovat speciální vybavení pro smíšenou a distanční výuku. Učitelé dostali do svých tříd velké obrazovky s kamerou, které snímají pohyb před tabulí i dění v lavicích. Nové zařízení má usnadnit výuku hlavně ve chvíli, kdy je část dětí ve škole a část doma u počítače, například kvůli nemoci nebo karanténě.

„Věřím, že dneska tabule bude psát. A půjdeme pěkně jeden po druhém. Začneme hned prvním cvičením a já vás začnu vyvolávat tak, jak vás vidím na monitoru,“ začíná hodinu matematiky Květa Hladká, která učí druháky na základní škole v Brně-Bosonohách. Na velké obrazovce před sebou vidí obličeje všech svých žáků. Dění ve třídě naopak snímá kamera a mikrofon nad monitorem. Zatímco paní učitelka píše příklad na tabuli, děti ji v přímém přenosu sledují doma u svých počítačů.

„Velké plus vidím v možnosti mého pohybu ve třídě. Když jsem jenom u počítače, mám celou dobu na hlavě sluchátka s mikrofonem. Když jsem ve třídě, mám možnost volného pohybu. Mluvím s tou velkou obrazovkou teda, ale mám prostě pocit, jako kdyby tady děti byly.“

Testování při distanční výuce

Kamera dokáže snímat různé části místnosti, například tabuli nebo výukové mapy na stěnách. Učitel se tak může pohybovat volně po třídě, jako by děti seděly přímo před ním v lavicích.

Testování speciálního vybavení pro smíšenou výuku na základní škole v Brně-Bosonohách

„Mám zpětnou vazbu i od rodičů. Oni to berou tak, že děti se mnou mají lepší kontakt. Postupně je vyvolávám a vlastně jsou pořád v procesu.“ Vybavení zatím ve škole testují při distanční výuce. Do budoucna by ho ale chtěli využít hlavně pro výuku smíšenou. Na obrazovku by se promítalo vždy to dítě, které zrovna musí zůstat doma, například kvůli dlouhodobé nemoci nebo karanténě.

„Obrazovka není ve středu třídy, ale je na boku tak, aby učiteli umožňovala kontakt s dítětem, které je doma a zároveň, aby nerušila ty děti, které při smíšené výuce v třídě jsou,“ vysvětluje ředitel školy Stanislav Skřička.

Vybavení pro všechny školy

Kompletní vybavení pro jednu třídu vyjde zhruba na 140 tisíc korun. Do budoucna plánuje vedení Brna koupit zařízení všem školám, které o něj projeví zájem. Město se proto chce obrátit na ministerstvo školství. „Aktuálně neuvažujeme, že bychom ty třídy dál vybavovali v dalších školách z městského rozpočtu. Primárně chceme směřovat na finance, které půjdou z evropského rozpočtu prostřednictvím strukturálních fondů do České republiky,“ říká náměstek primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL.

Do dalších brněnských škol by se tak vybavení pro smíšenou výuku mohlo dostat nejdříve na začátku příštího roku.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související