Proč ještě není v Zoo Dvůr Králové slůně?

21. červen 2006

Na vině není samec, ale polypy v pochvě samic! Královédvorská zoo chová dvě samice a jednoho samce slona afrického. Samec se pokouší opakovaně pářit samici Saly, která se mu však brání a k vlastnímu spojení nikdy nedošlo. Nyní byl do zoo přivolán speciální berlínský tým odborníků na reprodukci slonů a nosorožců, který včera vyšetřil pomocí nejmodernější techniky samici Saly.

Proč ještě není v Zoo Dvůr Králové slůně? Při včerejší prohlídce bylo zjištěno, že Saly má polypy v pochvě, které jí při zavádění penisu samce bolí. Samice se tedy páření brání tak, že otvor do pochvy, který je na břiše, "zahradí" při samčích pokusech vždy chodidlem nohy.

Zároveň bylo zjištěno, že děloha a reprodukční orgány samice jsou zcela v pořádku, a proto by mohla mít slůně. Chovatelé královédvorské zoo nyní uvažují o umělém oplodnění, i když riziko, že se první slůně nepodaří odchovat, je velké. Na první slůně je totiž samice již dost stará (24 let).

Porod je ale žádoucí, protože by otevřel a rozšířil porodní cesty a snížil by riziko případných nádorů v děloze samice. Rozšíření pochvy by pak mělo způsobit, že páření samici již nebude bolet a mohlo by po osamostatnění mláděte dojít k přirozené reprodukci. I v přírodě se u slonic polypy v pochvě vyskytují, a přesto samice rodí.

Tým odborníků dnes vyšetřil také druhou samici Umbu a výsledek byl totožný. Ani tato samice zřejmě přirozenou cestou mít mládě nemůže a bude nutné umělé oplodnění.

autor: JMys
Spustit audio