Problémy s rekonstrukcí ulic v Mikulově: krajský úřad prověřuje již vydané stavební povolení

1. prosinec 2023 14:30

Jihomoravský krajský úřad prověřuje, jestli stavební úřad v Mikulově nepochybil, když letos v dubnu povolil rekonstrukci Venušiny a Erbenovy ulice nedaleko centra. Projekt města tamní obyvatelé dlouhodobě kritizují, nelíbí se jim úbytek parkovacích míst i zúžení a zjednosměrnění silnice. Sepsali proto i petici, práce ale pokračovaly dál. Tvrdí také, že dělníci staví na cizích pozemcích bez souhlasu vlastníků.

Rekonstrukce za asi 5 milionů korun zahrnovala pokládku nové silnice i chodníků. Nově bude provoz jednosměrnný, vozovka užší, bez možnosti dlouhodobého stání. Ubydou proto parkovací místa, což kritizují především rodiny s dětmi, senioři ale také podnikatelé, například majitel hotelu Venuše David Matějov.

„Hotel o kapacitě 70 míst 300 metrů od centra přišel o všechna parkovací místa a záchytné parkoviště je 10 minut autem daleko a nefunguje kyvadlová doprava v rámci Mikulova,“ říká Matějov.

Do této chvíle využívá 15 parkovacích míst, nově mu nezbyde ani jedno. V projektu se počítá pouze s plochou pro rezidetní parkování, ta ale prý bude blokovat příjezd na jeho pozemek.

Jednání s občany proběhlo

Jak na tyto výtky reagovalo vedení města? Místostarosta Mikulova Ivo Hrdlička (Piráti) tvrdí, že většina parkovacích ploch není v majetku místních, stojí na veřejném prostranství a zjednosměrnění ulice je i podle dopravních expertů nejlepší variantou. „Proběhlo také osobní setkání zástupců obyvatel ulice Venušina s vedením města a vzhledem k tomu, že jsme při tomto jednání nenašli žádné relevantní důvody pro změnu projektu, rozhodli jsme se ve stavbě pokračovat.“

Kdy by měl krajský úřad zveřejnit výsledek řízení? Pravděpodobně začátkem příštího roku. V odůvodnění, které je součástí usnesení o zahájení přezkumného řízení, se píše, že stavební povolení bylo pravděpodobně vydáno v rozporu s právními předpisy, protože městský úřad nedisponoval k datu vydání rozhodnutí předepsanými doklady.

„Jsou dvě možnosti dalšího postupu krajského úřadu: buď bude posuzované povolení shledáno v souladu se zákonem a přezkumné řízení bude zastaveno, nebo bude rozhodnutí o společném povolení stavby zrušeno a věc vrácena k novému projednání,“ vysvětluje mluvčí jihomoravského hejtmanství Alena Knotková.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související