Příští rok začne v Jihomoravském kraji fungovat nákup jízdenek platební kartou přímo ve vozech

Na placení jízdenky bankovní kartou přímo ve voze hromadné dopravy si Jihomoravané počkají ještě nejméně půl roku.

Na veletrhu inovací Urbis v Brně zástupci kraje oznámili, že systém plánují spustit nejdřív na začátku příštího roku. Původní optimistické plány počítaly ještě s letoškem.

Cestující MHD (ilustrační foto)

Podle společnosti Kordis, která na jižní Moravě organizuje veřejnou dopravu, je zavedení elektronického platebního systému složité. A už dříve upozorňovala, že letošní spuštění je spíše přání. Technici stále upravují celý systém, který je navázaný na nové pokladny. Kordis nakoupil do autobusů tisíc přístrojů za 57 milionů korun, většinu z toho uhradil z evropských dotací. Ve vozidlech se pokladny začnou postupně objevovat v létě. Spuštěné budou začátkem příštího roku.

Jak to bude fungovat?

V první fázi bude možný nákup elektronických předplatních jízdenek, tedy třeba měsíční. Vznikne speciální e-shop provázaný i se službou BrnoID, kde si už lidé kupují elektronické šalinkarty. E-jízdenka bude spárovaná třeba s bankovní kartou. Tu cestující přiloží k pokladně v autobusu a řidič pozná, jestli cestující má, nebo nemá platný lístek.

Nákup jednorázových jízdenek bude, ale později

Podle Dopravního podniku města Brna by to mělo být v první polovině příštího roku. Dopravce totiž ještě musí nakoupit asi tři tisíce zvláštních validátorů. Ty nahradí současné žluté přístroje, kde si lidé označují papírové jízdenky. Člověk, který nastoupí do tramvaje, autobusu, nebo trolejbusu přiloží bankovní kartu ve validátoru a tím pádem bude mít zaplaceno. Takový postup zopakuje při každém přestupu. Systém mu pak jednou za den automaticky sám vypočítá nejvýhodnější jízdenku a peníze mu strhne z bankovního účtu. Současně s validátory v MHD v Brně by měly začít fungovat i nové přístroje na vlakových zastávkách. Tam je zavedení podle Kordisu složitější a nebude tak rychlé jako v regionálních autobusech.

S papírovými jízdenkami se stále počítá

Lístky bude pořád možné cvaknout i ve validátorech dopravního podniku. Samozřejmě to ale neznamená, že to bude platit pořád. Třeba Dopravní podnik Ostrava už dříve avizoval, že do konce roku papírové jízdenky zruší. Tam platba bankovními kartami ve vozech funguje od roku 2016. Elektronické jízdenky si takto kupuje skoro 60 procent cestujících. Papírové lístky tedy skončí, dopravní podnik místo nich zavede kreditní dobíjecí karty. Jak však zaznělo na konferenci na veletrhu Urbis, budoucnost v placení může vypadat i tak, že se nosičem jízdenky stanou nejen platební karty, ale jakékoliv karty s čipem. Anebo by mohl stačit jen otisk prstu, nebo kamery, které třeba v autobuse rozeznají tvář člověka a poznají, zda si lístek koupil, nebo ne.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související