Při nákupu si všímejte, jak obchodníci skladují potraviny rychle podléhající zkáze

23. červenec 2006

Horké počasí klade větší nároky mimo jiné i na uchovávání potravin, které snadno podléhají zkáze: lahůdky, maso, mléčné a mražené výrobky. A to nejen v domácnostech, ale hlavně v obchodech.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se proto jako každé léto v posledních dnech zaměřuje právě na kontroly podmínek prodeje v obchodech, na tržištích nebo třeba u silnic. Jaké by měly být a na co by si zákazníci měli dávat pozor, poradila Pavla Burešová z SZPI: "Každým rokem se v létě zaměřujeme na podmínky prodeje, a to zvláště rizikových potravin. Jsou to ty, které se snadno kazí a musí být uchovávány v chladu. Jde např. o cukrářské výrobky, lahůdky, čerstvé maso, drůbež, vejce, masné výrobky. Je dobré dodržet teplotní režim i během přepravy nakoupených potravin. Někdy to samozřejmě možné není, ale je vhodné používat chladicí tašky a také na minimum zkrátit cestu domů.

Při kontrolách zjišťujeme, že např. v menších obchodech tyto výrobky nebývají uskladněny v chladu nebo někdy není chladicí zařízení funkční. Spotřebitelům doporučujeme takové zboží vůbec nekupovat. Na tržnicích se někdy za vysokých teplot prodávají i vejce bez chladicího zařízení. To také není v pořádku, protože vejce musí být skladována při teplotě do 18 stupňů. Každé ovoce a zelenina, které mají svou evropskou normu, musí být označeny svou jakostní třídou. Často tomu tak není třeba při jejich prodeji u silnic."

"Lidé by rozhodně neměli kupovat nahnilé, plesnivé nebo vykrájené ovoce a zeleninu. Také špinavé nebo horší jakosti, to se dá odhalit již na první pohled. Prodejci hub musí mít u sebe živnostenský list a osvědčení o znalosti hub. Měli by je prodávat při teplotě do 10 stupňů, což bývá v létě problematické. Houby by také měly být čisté, nesmí být plesnivé ani jinak mikrobiologicky znehodnocené. Měly by být prodávány buď vcelku nebo je také povolen jen jeden řez tak, že klobouk houby zůstává spojen s tření. Nakrájené houby tedy také není dobré kupovat," radí Pavla Burešová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

autor: gaj
Spustit audio