Předvánoční kulturní tipy: živé betlémy, otevření štol v Kuřimi nebo tramvaj s betlémským světlem

21. prosinec 2018

Na tento víkend jsme vybrali pozvánky na předvánoční akce – třeba živé betlémy, prohlídku Kuřimské štoly či adventní program ve Znojmě.

Betlémská tramvaj Brno 2018

  • 22. prosince, 10 – 16 hodin, Brno

Navštivte v sobotu Betlémskou tramvaj a odneste si domů sváteční světlo, pro které se čeští skauti vypravili až do rakouského Lince. Ať už s lucerničkou nebo se svíčkou, jste vítáni ve vyzdobené tramvaji, která zastaví na těchto místech:

10.00 – 11.00 hod na ulici Nádražní (před budovou České pošty)

11.15 – 12.45 hod na náměstí Svobody

13.00 – 14.00 hod ve smyčce tramvají Mendlovo náměstí

14.30 – 16.00 hod. opět na náměstí Svobody

Živý betlém v Rajhradě

  • 25. prosince, Rajhrad

Na nádvoří Benediktinského kláštera v Rajhradě se tradičně (už po osmnácté) sejdou stovky lidí, aby zhlédli představení z živého betléma. Více informací najdete tady.

Prohlídka expozice Kuřimské štoly

  • od 22. prosince, 14 – 15 hod, Kuřim

Zveme vás na speciální premiérovou prohlídku expozice Kuřimské štoly. Poprvé bude veřejně zpřístupněna tzv. Levá štola, která je zatím jedinou přístupnou štolou z celého komplexu. Do konce roku můžete štolu navštívit ještě 29. prosince a v novém roce 2019 budou prohlídky každou druhou sobotu.

Vánoční prohlídky na zámku v Lysicích

  • 25. prosince, zámek Lysice

Jako zřejmě jediný mimořádně otevřený zámek v Jihomoravském kraji bude ten v Lysicích. Prohlídky se budou konat v čase 10-16 hodin. Podrobnosti najdete na webu.

Živý betlém v Jezeřanech-Maršovicích

  • 23. prosince, Jezeřany-Maršovice

V neděli si přijďte užít předvánoční setkání na návsi. Po představení bude požehnán figurální betlém pana Antonína Špačka. Můžete si s sebou odnést i Betlémského světlo a bude pro vás připraveno svařené víno, vánoční punč a horká čokoláda. Hrnečky s sebou!

Program adventu ve Znojmě

  • do 21. prosince, Znojmo

V pátek 21. prosince můžete ve Znojmě na Masarykově náměstí od 15 hodin zhlédnout předvánoční zábavný program pro děti s názvem Veselé Vánoce s perníčkem. Následovat bude od půl šesté zimní kino. V neděli si nenechte ujít u kostela sv. Kříže přivítání Betlémského světla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.