Před brněnským letištěm byl odhalen pomník československým letcům

Celkem tři pomníky na území republiky připomínají hrdinství československých letců během druhé světové války. Ten třetí ovšem přibyl teprve dnes, v den 67. výročí ukončení 2. světové války v Evropě.

Bronzová plastika abstraktních leteckých křídel sochař Nikose Armutidise stojí před letištěm Brno-Tuřany a slavnostního odhalení se účastnila řada osobností, včetně zahraničních diplomatů a pamětníků.

„Je to jen nepatrná splátka za to, co tito stateční lidé naší zemi dali,“ zaznělo několikrát během nijak dlouhých a okázalých projevů. Hlavní zásluhu o vybudování pomníku má občanské sdružení „Společný cíl" s předsedou Milošem Janečkem, senátorem (ČSSD).

„Můj celoživotní přítel Tomáš Vítek měl otce, který byl chirurgem u stíhací perutě ve Velké Británii,“ vysvětlil Janeček, „a společně jsme si uvědomili, že v Brně a okolí klasický památník československým letcům není.“

Tomáš Vítek také na pomník věnoval půl milionu korun, třetinu všech nákladů. Jeho realizace se už ale nedožil, zemřel před třemi roky. „A citelně ubývá i samotných účastníků války,“ posteskl si brněnský rodák stíhací pilot Emil Boček, „tady v Brně jsme už jen dva.“

Pomník zaujal plukovníka Bočka až na druhý pohled

Před tím, než sám pomník odhalil, se plukovník Boček svěřil, že abstraktní podoba, kterou viděl na modelu, se mu moc nelíbila. Když ale uviděl skutečnou plastiku v bronzu, byl spokojen.

Podle vojenského historika a předsedy Svazu letců Oldřicha Rampuly je dobře, že nový pomník je právě v Brně. „Jihomoravský kraj byl už za první republiky líhní příchodu mladých lidí do československého vojenského letectva,“ připomněl Rampula, „vzpomeňme třeba Františka Peřinu.“

Brněnský pomník patří všem československým válečným letcům. Těm, co přežili, i jejich kolegům, kterým štěstí nepřálo. Těch bylo přes půl tisícovky.

autor: hol
Spustit audio