Prázdniny přinesou do brněnské hromadné dopravy výluky několika tramvajových linek

Cestující brněnskou hromadnou dopravu se musí o letních prázdninách připravit na změny kvůli plánovaným opravám. Rekonstruovat se bude například tramvajová trať na Cejlu nebo 2,5kilometrový úsek kolejí v Jedovnické ulici. Dělníci tam začnou pracovat od července.

Dopravní podnik města Brna dnes zveřejnil, jak bude vypadat prázdninový provoz v Brně. Největší letošní investicí dopravního podniku je rekonstrukce tramvajové trati v Židenicích a Líšni, kde pravidelně jezdí linka 8. Dělníci na začátku července začnou pracovat v Jedovnické ulici, a to od zastávky Krásného po zastávku Novolíšeňská. Do konce srpna by měli opravit kolejiště v délce 2,5 kilometru. Průjezd tramvají by pak měl být tišší. Zmodernizované budou také zastávky Bělohorská, Bílá hora, Líšeňská a Novolíšeňská. Omezení v dopravě popisuje provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

V Brně se bude přes letní prázdniny rekonstruovat například tramvajová trať do Líšně

„Po tuto dobu musí být přerušena tramvajová doprava do Líšně a na Stránskou skálu. Linka 8 bude odkloněna v intervalovém prokladu s linkou 12 do smyčky Juliánov. Linka 10 bude ukončena na zastávce Krásného, takže zajistí i částečnou náhradní dopravu v dané oblasti, kde nepojede linka 8. Náhradní doprava do Líšně bude zajištěna posílením stávajících autobusových linek 55 a 78, na které budou nasazeny kapacitní kloubové autobusy.“

Rekonstrukce trati v Jedovnické ulici včetně opravy zastávek bude stát dopravní podnik 112 milionů korun.

Koliště u křižovatky s Cejlem

Dopravní podnik chce letos o prázdninách dokončit také opravy tramvajové trati na Cejlu.

Jedná se o úsek mezi Soudní a Francouzskou ulicí. Opravy rovněž začnou v červenci a skončí v srpnu. Koleje by měly být nově odvodněné a odhlučněné. Dopravní opatření se dotkne linek číslo 2, 3 a 4. Dvojka bude mít konečnou v zastávce Körnerova. Linka číslo 4 bude jezdit odklonem přes ulici Rooseveltovou a Milady Horákové. Tramvaje na lince číslo 3 budou odkloněny ze zastávky Jugoslávská k Vozovně Husovice. S prázdninovým jízdním řádem, který začíná platit 29. června, končí provoz linky 11. Na svou trať se vrátí opět v září. Ze zastávky Jugoslávská budou také jezdit náhradní autobusy, a to přes ulice Přadlácká, Bratislavská, Cejl, Tkalcovská a Plynárenská, Radlas až na Malinovského náměstí.

Další novinky v dopravě

Do konce prázdnin chce dopravní podnik dokončit opravu autobusového nádraží u hotelu Grand. Tam by se po loňském otevření nových veřejných toalet měla zprovoznit také čekárna. Upravená by měla být také stanoviště pro autobusy.

Poslední červnový víkend skončí výluka na Slovanském náměstí a v Chodské ulici. Na své běžné trasy se vrátí trolejbusy linky 32 a autobusy linek 67, 68 a 81.

autor: tip
Spustit audio