Pozor na pančovaný alkohol, znovu varuje jihomoravský hejtman

27. listopad 2012

Jihomoravský hejtman Michal Hašek vyzval starosty a starostky v regionu, aby obyvatele svých měst a obcí varovali před rizikem jedovatého metanolu.

Právě na jihu Moravy zemřeli na otravu v posledních čtrnácti dnech další dva lidé. Jeden muž skonal v neděli v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny, druhý byl nalezen mrtvý koncem předminulého týdne a následná pitva prokázala otravu.

„Po měsíční přestávce lez očekávat novou vlnu vážných zdravotních postižení po konzumaci lihovin neznámého původu,“ uvádí ve výzvě Hašek a připomíná, že podle policie je stále někde neodhalených pět tisíc litrů pančovaných lihovin.

Právě teď před blížícími se Vánocemi je čím dál víc pravděpodobné, že se lihoviny s jedovatým obsahem objeví na trhu. Hejtman Michal Hašek proto prostřednictvím radnic vyzývá obyvatele kraje, aby byli opatrní.

„Vyzývám všechny obyvatele Jihomoravského kraje, aby nekonzumovali lihoviny a destiláty s nejistým původem, neúměrně levné alkoholické nápoje, lihoviny v lahvích s porušenými kolky a bez předepsaných dokladů o původu, protože se tak vystavují nebezpečí ohrožení zdraví a života nejen vlastního, ale i svých blízkých,“ praví se mimo jiné v dopise hejtmana.

autoři: hon , Gabriela Grmolcová
Spustit audio