Pozor na opalovací krémy, mohou obsahovat látku, která poškozuje DNA

Některé opalovací krémy můžou obsahovat škodlivé látky. Poškozují lidskou DNA, zjistili brněnští vědci. Podrobněji se na toto téma podíváme za chvíli.

Opalovací krémy by měly pokožku chránit, vědci z Masarykovy univerzity v Brně ale zjistili, že některé z nich jí spíš škodí. Obsahují totiž látku, která v přeměněné formě může poškozovat DNA buněk člověka.

Na pokožku si člověk s krémem nanese i látku ethylhexyl metoxycinamát. Ta je sama o sobě úplně v pořádku. Vědci ale zjistili, že pokud na ni zasvítí slunce, sloučenina se trochu změní. Při přeměně se, laicky řečeno, přehází molekuly. Tato změněná látka potom může poškozovat DNA v buňkách, a třeba i způsobovat závažná onemocnění.

„Výsledek našeho zkoumání určitě znamená jednu podstatnou věc. Tato látka by měla být v co nejbližší době znovu přehodnocena. Tak, aby v legislativě byla tato látka zakázána, nebo intenzivně co nejdříve přehodnocena. Její použití, výroba a zařazení na náš trh,“ konstatuje vedoucí vědeckého týmu Pavel Čupr.

Dobrá zpráva je, že denních i opalovacích krémů s touto látkou postupně na trhu ubývá. I to zjistili odborníci z Masarykovy univerzity.

Sloučenina funguje jako ochrana, aby krémy nepoškodilo sluneční záření v době skladování a používání. Odborníci upozornili, že látka, které se ve zkratce říká EHMC, bývá kromě krémů také v lacích na vlasy, parfémech nebo make-upech.

autor: mav
Spustit audio