Pošli kluka na pivo, vrátí se ti s kytkou. Restauratéři v Brně se připravují na znovuotevření zahrádek

7. květen 2020

Před domy v brněnských ulicích už jsou nachystané první podesty, stoly i slunečníky. Restauratéři se připravují na pondělní otevření zahrádek, jak to povolila vláda.

Nejvíc jich je jako vždy v centrální městské části Brno-střed. O povolení pro zahrádky si tam požádalo 300 podnikatelů. A letos za zábor prostranství nebudou muset platit.

Z hospody si kromě piva odnesete i kytku

Pivnice v Dvořákově ulici má zatím jen otevřené dveře, aby zákazníkům nabídla aspoň něco ze své nabídky. Ovšem víc než hospoda to tam vypadá jako v květinářství. „Máme tady hotových patnáct kytiček různých stylů, barev, že si zákazník řekne ‚To jsou barvy, které má moje žena ráda a tak mi nevynadá, že jsem se zdržel na pivku‘.“ Kytici z oranžových růžiček do papírových kornoutů nebalí floristka, ale herečka Hana Holišová, která tak dělá lidem radost alespoň v hospodě, když nemůže na jeviště.

„Pivo a kytka dohromady funguje bezvadně. Celý ten slogan zní Pošli kluka na pivo, vrátí se ti s kytkou.“ Majitel Jiří Sojka říká, že to je před pondělním otevřením zahrádek alespoň nějaká snaha nalákat zákazníky a zmírnit propad v tržbách. „Moc se na to těšíme, ale budeme zároveň respektovat všechna nařízení – jednotlivé sety, na kterých se sedí, 150 cm od sebe. Z původní kapacity jdeme asi na 50 %.“ Tedy méně stolů a lavic, než obvykle.

Pošli kluka na pivo, vrátí se ti s kytkou. Tato kombinace funguje podle majitele brněnské pivnice bezvadně

„Personál bude mít roušky nebo štíty podle osobního výběru, co jim zajistíme. A také musí probíhat dezinfekce po zákazníkovi – stůl, židle a dbát na to, aby se dodržovaly odstupy, když půjdou lidé na toaletu,“ připomíná majitel několika podniků v Brně Zdeněk Sklenář.

Odpuštění poplatku pomůže

Sklenář i Sojka se shodují, že odpuštění ročního poplatku za restaurační zahrádku jim pomůže, ušetří desetitisíce korun. Brno na tyto kompenzace vyčlenilo šest milionů, což má vystačit na celé město. „Je to pro nás výborná zpráva! Nejde o to, že bychom ty peníze ušetřili, protože ten stav je takový, že ti nikdo ještě nezažil – tak to bude takový pomalý restart.“

Nejvíc povolení pro zahrádky vyřizuje úřad Brno-střed, ten je od minulého týdne zavalený žádostmi a nestihne všechny schválit do pondělí (11. května). Zástupci radnice ale oznámili, že podnikatelům vyjdou vstříc a můžou si tak stolky a židle vytáhnout. Žádosti jim úřad schválí zpětně.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio