Poprvé, podruhé, potřetí, prodáno! Jihomoravská města v aukcích prodávají pozemky, byty i domy

17. červen 2022 13:50

Do aktuální elektronické aukce stavebních pozemků v Moravském Krumlově se přihlásilo 16 zájemců. Lhůta pro registraci do výběru majitelů sedmi pozemků v místní části Polánka uplynula tento týden. Parcely město tímto způsobem prodává už několik let. K tomuto typu prodeje přistoupily také jiné obce a městské části v Brně. Jak se osvědčil?

Podle Moravského Krumlova je tento způsob transparentní cesta, jak nemovitosti prodávat za skutečnou cenu na trhu. Princip je podobný jako u jakékoliv jiné internetové aukce. Město stanoví vyvolávací cenu za metr čtvereční. Lidé si z nabídky můžou vybrat konkrétní pozemek a pak přihazují. Parcelu dostane ten zájemce, který nabídne nejvyšší částku. Není to tak, že lidé v zapečetěné obálce nabídnou nějakou pevnou cenu a vybere se nejvyšší. Naopak, cena se zvyšuje úměrně po celou dobu aukce na základě toho, jaký je o tu danou parcelu zájem. Moravský Krumlov už takto v minulosti prodal sedm desítek pozemků pro výstavbu rodinných domů.

Vyvolávací cena pozemků

V chystané aukci v Polánce je to 1 400 korun za jeden metr čtvereční. Radnice cenu zvedla kvůli situaci na realitním trhu, kdy ceny nemovitostí stále stoupají. Přitom ještě předloni aukce začínaly na tisícikoruně za metr.

Pro srovnání, aukci má teď čerstvě za sebou jen několik kilometrů vzdálená Miroslav. Tam obec nabídla celkem 15 pozemků. Vyvolávací cena za jeden metr čtvereční byla stanovena na tři tisíce korun.

Podle nezávislého starosty Martina Plechatého je cena takto stanovená, aby se zaplatilo i zasíťovaní pozemků, stavba příjezdových cest a další infrastruktura. Do aukce v Miroslavi zapojili pouze tři zájemci, což nesplnilo očekávání radnice. Nicméně systém radnice neopouští a vypíše další kolo aukce.

Zkušenosti s prodejem

Města a městské části v těchto elektronických aukcích prodávají pozemky, městské byty i domy. Poprvé k prodeji bytů přes aukci přistoupila městská část Brno-Bystrc. Letos takto prodávala pět bytů, o které dosavadní nájemníci neprojevili zájem. Na konci minulého roku Brno vydělalo díky první elektronické aukci sto milionů korun na prodeji dvou chátrajících domů na rohu ulic 28. října a třídy Milady Horákové. Vyvolávací cenu znalci stanovili na necelých 30 milionů. Dvě desítky zájemců přihazovaly až na konečnou sumu 131 milionů korun.

Systém využívali v minulosti v Hodoníně, občas v Břeclavi nebo Blansku, kde by elektronické aukce chtěli znovu zkusit v případě, že by se prodávaly městské byty. Konkrétní termíny ale zatím stanovené nemají. V minulosti ale podle mluvčí Blanska byly bez valného výsledku.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související