Ponožky v sandálech jsou povolené! V jednom konkrétním případě

4. červenec 2016

Stop ponožkám v sandálech, hlásí všechny módní hlídky v časopisech. Přesto existuje jeden konkrétní případ, kdy jsou ponožky do sandálů podle odborníků dokonce povinné.

Vrchol nevkusu, esence buranství. Většina těch, kdo se zajímají o módu a styl, případně hodnotí oblečení a obutí ostatních, se nad zvykem nosit do sandálů ponožky pohoršuje.

Přesto existuje poměrně velká skupina lidí, kteří by podle odborníků měli ponožky nosit právě i v otevřených letních botách: jsou to malé děti.

„Důvodem je ochrana nožky i hygiena. Děti mají velmi jemnou pokožku a i sebekvalitnější bota je zpočátku tvrdá a může nohu odřít,“ vysvětlila v poradně Apetýtu Vlasta Mayerová z obuvnické asociace.

Nohama vypotíme až polovinu tělesného potu

Dalším důvodem je hygiena. Na jednom čtverečním centimetru chodidla je 600 potních žláz. Nohama vypotíme až polovinu veškerého tělesného potu. A to i tehdy, když sedíme za stolem a žádnou větší fyzickou aktivitu nevyvíjíme. Což o dětech rozhodně neplatí.

„Sandály nelze opatřit vyjímatelnou stélkou, kterou by bylo možné vyprat, když nasákne potem. Propocená useň, tedy kůže, mění své vlastnosti, tvrdne,“ doplnila odbornice.

To všechno jsou důvody, proč malé děti i v létě obouvat do ponožek. Nejlépe z přírodních vláken jako je bavlna nebo bambusové vlákno. Důležité je také sledovat, aby ponožka nesvírala nad kotníkem nožku příliš silně.

U dětí se v souvislosti s letní obuví objevuje ještě jeden problém: botky z měkčeného plastu. Ty jsou sice vděčným obutím pro pobíhání na koupališti, pro dlouhodobější nošení se ale u malých dětí vůbec nehodí.

Populární děrované pantofle z měkčeného plastu

„Některé děti tyto boty nosí do školy místo přezůvek na celodenní nošení, což je zcela nevhodné. Varují před tím i ortopedi,“ upozornila Vlasta Mayerová.

Stejně tak by se ale barevným pantoflím měli pro celodenní nošení vyhýbat i dospělí. „Musíme mít na paměti účelovost této obuvi. Jsou to plážové boty a jako takové byly také navrhované. Nejsou vůbec vhodné pro celodenní chůzi po tvrdém povrchu,“ zdůraznila odbornice.

Pro chůzi na tvrdé dlažbě by měli dospělí volit obuv co nejpečlivěji a zejména v létě se držet přírodních materiálů jako je kůže nebo prodyšná textilie. Za špatnou volbu mohou zaplatit otlaky, odřeninami, ale i bolestí kloubů, zad a pálením chodidel.

autor: ska
Spustit audio