Pokud je tělo fyziologicky neustále připraveno k boji, může se to projevit častými nemocemi, říká psychoterapeutka

26. červen 2023

Somatic Experiencing je vědecká metoda, ve které jsou u nás vyškoleni například i policejní psychologové. Traumatizovaným lidem vrací pocit uvolnění a bezpečí.

Čtěte také

„Představte si, že stejně jako na zvíře, tak i na člověka, zaútočí tygr. V tu chvíli je člověk i zvíře naprogramován tak, že okamžitě vygeneruje obrovskou spoustu energie, aby mohl bojovat, ubránit se nebo eventuálně utéct. A co se v té chvíli děje v těle? Tělo vytvoří adrenaliny, katecholaminy, svaly se dostanou do velkého napětí, člověk začne zhluboka dýchat, srdce mu buší. A v ten moment, když potřebuje bojovat, tak nepotřebuje trávit, nepotřebuje imunitní funkce. Celé tělo se po této stránce utlumí a připraví k boji,“ vysvětluje psychoterapeutka Hana Deáková s tím, že to je v případě napadení tygrem zcela v pořádku.

Ale pokud je naše tělo kvůli stresu, tlaku či přetížení takto k boji připraveno chronicky, už to úplně v pořádku není. Člověk zůstává ve velkém napětí a jeho imunita je oslabená. Právě to se zjednodušeně řečeno děje lidem po nezpracované traumatické události. 

Somatic Experiencing neboli somatické prožívání je vědecká metoda, která traumatizovaným lidem vrací pocit uvolnění a bezpečí. Pomáhá například válečným veteránům, obětem násilí, dopravních nehod nebo i dětem, které zažily traumatický porod.

Jak přesně metoda funguje? Co je podle této metody trauma? A k čemu při něm u člověka dochází? Psychoterapeutky Hany Deákové se ptá Karolina Antlová. Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.