PODZEMNÍ KONTEJNERY

27. leden 2006

Brno se možná stane prvním městem v České republice, které ve svém historickém jádru bude mít podzemní kontejnery na tříděný odpad. Projekt minulý týden schválili radní. Do konce září má vzniknout pět stanovišť, každé s nádobami na papír, sklo a plasty. Podzemní kontejnery zvolili radní proto, aby velké nádoby nehyzdily památkovou rezervaci. To se však odrazí na jejich ceně.

"Pro běžného občana, který půjde kolem nich budou kontejnery "neviditelné". K vidění bude pouze vhodové místo o velikosti odpadkového koše. Celá technologie bude jinak ukryta pod zemí." - říká Martin Vaněček z odboru životního prostředí brněnského magistrátu.

Inspiraci hledali pracovníci brněnského magistrátu na západ a na sever od našich hranic. Ale porozhlédli se i po České republice.

"V Hradci Králové a v Uničově mají nějaké technologie už v realizaci. Ale tam je to spíše pro sídlištní zástavbu. Vypadá to tak, že bychom v Brně byli první." dodává Martin Vaněček.

Volání po kontejnerech na separovaný odpad zaznívá od obyvatel centra Brna už dlouho: "V centru města bydlím, byla bych moc ráda." - říká jedna z dotazovaných. "Bylo by to dobrý mít tříděnej odpad jako na sídlišti." - dodává další obyvatel Brna. "No já jsem slyšel o tom, že mají být nějaké kontejnery podzemní. Zaslechl jsem to v rádiu a určitě bych se proto přikláněl."

Instalaci kontejnerů na tříděný odpad dlouho bránila především městská část Brno-střed, jejíž představitelé poukazovali na to, že klasické velké barevné nádoby nezapadnou do městské památkové rezervace. Mluvčí radnice Roman Burian proto vidí podzemní kontejnery jako dobré řešení.

Cena za 15 kontejnerů se pohybuje od dva a půl milionů korun až po čtyři miliony korun. Městská část Brno-střed se zavázala přispět dvěma miliony korun. Dále také vytipovala nejvhodnější místa.

"Ty lokality jsou na ulici Kozí, Malinovského náměstí, na ulici Benešova a na Moravském náměstí." - říká Roman Burian. Brněnští ekologové podzemní kontejnery vítají zároveň ale tvrdí, že problém třídění odpadů nevyřeší. "Hlavní problém brněnské politiky třídění odpadů je v tom, že těch kontejnerů je prostě nedostatek. Tím pádem jsou daleko od míst, kde lidé bydlí a ten kdo chce třídit tak to rozhodně nemá jednoduché." - říká Martin Ander, ředitel Hnutí Duha.

autor: gaj
Spustit audio