Podané ruce bojují s drogami v Afhánistánu

18. červen 2007

Drogoví odborníci z brněnského sdružení Podané ruce se budou podílet na přípravě protidrogové strategie Evropské unie. Mají především připravit podklady pro možné řešení problémů s drogami v Afghánistánu. Důvodem je, že jako téměř jediní v Evropě mají z této země několikaletou praktickou zkušenost. Získali ji při zavádění preventivních programů a nových metod léčby závislostí přímo na místě. Další podrobnosti zjistila Zuzana Kopuletá od ředitele Podaných rukou Jindřicha Vobořila.

Sdružení Podané ruce se má spolupodílet na politice Evropské unie co se týče drogové problematiky a dotací na programy, které mají situaci řešit. Ředitel Jindřich Vobořil se před pár dny vrátil z Afghánistánu, kde dělal konzultační činnost pro evropskou komisi. "Zpracovával jsem studii, která by měla posoudit, jak rozdělit v příštích čtyřech letech 30 milionů euro do programu sociální ochrany. Jedna ta část je i drogová problematika," vysvětluje Vobořil.

V současné době se řeší, jak by mohly Podané ruce vstoupit do procesu, který řeší, jak udělat program přímo na místě /v Afghánistánu/. Organizace navrhla projekt, který by se měl zabývat třemi provinciemi. Jedná se se o pilotní projekt, který by se následně mohl rozšířit do celého Afghánistánu. Projekt se zaměřuje hlavně na injekční uživatele heroinu, především lidi, kteří se vrací z utečeneckých táborů z Iránu a Pákistánu. "Tito lidé vlastně mění drogovou scénu Afghánistánu," uvádí Vobořil. Do teď se tam totiž tradičně kouřilo opium a v současnosti se tam přenáší úplně nový drogový jev. Nitrožilní užívání drog s sebou přináší i AIDS, žloutenku a podobně.

Drogový problém má podle Vobořila přesah přes hranice a proto je důležité se jím zabývat. Navíc Afghánistán je velkým výrobcem heroinu a tato droga například v Česku pochází především z této země.

Spustit audio