Pocit úžasu nad vesmírem mám v sobě stále, snad o něj nepřijdu, doufá astrofyzik Werner

1. březen 2022

„Vesmír je velký a je v něm co objevovat,“ říká astrofyzik Norbert Werner. Je odborníkem na chování černých děr a věnuje se také vývoji malých družic.

„Když člověk začne snít, tak si vytváří prostor pro fantazii a vědec potřebuje mít smysl pro fantazii, aby udělal nějaký objev. Ale potřebuje mít zároveň hodně času i na lenošení, tehdy ho napadají zásadní myšlenky,“ svěřuje se astrofyzik Norbert Werner.

Už od útlého mládí chodil pozorovat hvězdnou oblohu na hvězdárnu, kde se formoval jeho vztah k vesmíru. „Mám v sobě stále pocit úžasu, jako jsem měl, když jsem byl malý kluk,“ přemítá. Když se dostal na doktorské studium do Holandska, tak ho překvapilo, že jeho kolegové neznali hvězdnou oblohu. „Kromě Velkého vozu by nic jiného nepoznali – dostali se k astrofyzice jinak, přes fyziku.“

Slovenský astrofyzik působí na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity a nedávno získal Cenu Ignaze L. Liebena, známou jako „rakouskou Nobelovu cenu“. Ocenění uděluje Rakouská akademie věd každoročně mladým vědcům v oblasti molekulární biologie, chemie nebo fyziky, Werner jej obdržel za přínos k rentgenové astronomii.

Jak si našel cestu k astrofyzice? Je mu úzko z nekonečnosti vesmíru? A patří Brno k astronomickým centrům? Poslechněte si Apetýt s Lucií Hostačnou.

Spustit audio

Související