Po třech letech oprav se v Divákách otevírá Památník bratří Mrštíků

V Divákách na Břeclavsku dnes Regionální muzeum v Mikulově otevřelo opravený památník bratří Mrštíků. Dům, ve kterém Alois a Vilém žili, byl po dobu rekonstrukce uzavřený.

Expozicí neprovází průvodkyně, ale sám Alois Mrštík… Nebo alespoň jeho představitel z boleradického ochotnického souboru a další herci z tohoto divadla. V každé z místností se na zdech promítají scénky, ve kterých Alois popisuje nejenom jeho a bratrův život, ale také popisuje, jak vznikala některá z jejich literárních děl.

Muzeum má o jednu místnost navíc, do expozice přibyla kuchyně rodiny Mrštíků. Návštěvníci si můžou prohlédnout různé připomínky obou bratrů, vybavení kuchyně, pohled, jaký měla Božena z verandy na zahradu a také kroje, ve kterých byla v Národním divadle poprvé představená Maryša.

Mrštíkové a Diváky

Oba bratři v Divákách žili a tvořili. V domku s číslem popisným 57, ve kterém se památník nachází, bydlel Vilém. Alois, který ve zdejší škole působil 35 let jako učitel, žil v jednom z protějších stavení, ale po smrti svého bratra se do domku přestěhoval také.

Právě v Divákách vzniklo společné drama bratří Mrštíků Maryša s dějištěm v nedalekých Těšanech. A také Aloisův ceněný Rok na vsi. Dnes tady návštěvníci najdou různé připomínky obou literátů – a na místním hřbitově je i hrob obou bratrů. Autorem kříže je Dušan Jurkovič.

Spustit audio

Související