Po letech je opět o kousek blíž výstavba Janáčkova kulturního centra. Brno získalo stavební povolení

Brno dostalo stavební povolení na výstavbu Janáčkova kulturního centra. Oznámilo to dnes (11. června) vedení města. Koncertní sál pro 1 200 lidí za zhruba jednu a čtvrt miliardy korun by dělníci měli začít stavět nejpozději na jaře 2022. 

Získání stavebního povolení pro město znamená výrazný posun v dlouholetých snahách – o výstavbě na tomto místě se totiž uvažuje zhruba 18 let. Město může začít hledat zhotovitele stavby. Firma by se do samotných prací měla pustit na začátku roku 2022. Za dva roky by tak mohla začít do výšky růst stavba mezi Besední a Veselou ulicí. Lidé prozatím několik let chodili kolem plotu, který ohraničuje jen vybudované garáže. Vidět tak jde pouze betonová plocha, která bude tvořit základy budoucího koncertního sálu. Ten by mohl být hotov v roce 2025.

Sdílené financování

O náklady na stavbu, které jsou prozatím vyčísleny zhruba na jednu miliardu a 300 milionů korun, by se mělo podělit město, kraj a stát. Jihomoravský kraj přislíbil na výstavbu 100 milionů korun. 600 milionů přispěje ministerstvo kultury. Je možné, že tato částka ještě není konečná. Podle náměstka primátorky pro oblast kultury Tomáše Koláčného z Pirátské strany město bude vyjednávat o možném navýšení příspěvku s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem z ČSSD. Zbytek, tedy prozatím dalších 600 milionů korun, doplatí město. I tady platí, částka není konečná a může se v dalších letech zvýšit. 

Čtěte také

Výsledná podoba Janáčkova kulturního centra

Spory s architekty z Atelieru M1 vyřešila současná koalice před rokem. Architekti žalovali město za to, že porušilo licenční smlouvu. Stavba podle ní měla vypadat tak, jako v jejich vítězném návrhu z roku 2004. To se ale nestalo. Město se nakonec s Atelierem M1 dohodlo na kompromisu, architekti žalobu stáhli a budova bude vypadat tak, jak navrhli právě oni. Naopak interiér bude podle návrhu mezinárodního týmu pod vedením polského architekta Tomasze Koniora a hlavního akustika z Japonska Yasuhisa Toyoty.

Majetkové nejasnosti

Město se ještě musí vypořádat s budovou trafostanice, která patří k vedlejšímu hotelu International. V těchto týdnech se vedou vyjednávání o směně pozemku. Jakmile pozemek město získá, postupně začne demolice objektu tak, aby před Janáčkovým kulturním centrem mohlo vzniknout náměstí.

Právě jeho jméno budou příští týden schvalovat zastupitelé města Brna. Má být pojmenované po Ludvíku Kunderovi, brněnském klavíristovi, žákovi Leoše Janáčka a prvním rektorovi Janáčkovy akademie múzických umění. Je také otcem spisovatele Milana Kundery. 

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související